Škola planinarskog skijanja 2023.

Započela škola planinarskog skijanja

Nakon informativne prezentacije, u organizaciji Planinarskog društva Pazinka Pazin, započela i Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjena za sve zainteresirane članove s ambicijama skijaškog planinarenja.

Odavno je poznato da je planinarsko skijanje jedna od najkompleksnijih planinarskih aktivnosti koja podrazumijeva poduzimanje i izvođenje planinarskih tura i pohoda isključivo na skijama, povijesno potaknutih raznim čovjekovim ambicijama, od egzistencijalnih do rekreativnih, a u novije vrijeme i natjecateljskih. Tko god da se u tome okušao spoznao je iskustvo koje istovremeno značajno potiče i fizičke i mentalne sposobnosti prilagođavanja i preživljavanja uz kontrolu rizika u karakterističnim uvjetima zasniježenog planinskog okruženja. Uz to je jednako tako važno istaknuti da ta entuzijastična razina planinarenja bez sumnje kao nagradu nudi i svojevrsnu romantičnost i snažno životno ushićenje i izvanredni planinarski doživljaj. Pažljivo prateći svjetske trendove, ipak se može primijetiti da vrhunsku razinu iskustva planinarskog skijanja nude „skijaški“ ciljevi odabrani u visokogorskom okruženju. Razlog tome je što u visokim planinskim područjima, čija visina nadmašuje 3000 m/n.m, započinju specifični uvjeti i ograničenja životnih funkcija čovjeka, započinju metaboličke i fiziološke tegobe uslijed sniženog atmosferskog tlaka, hladnoće, izoliranosti, morfologije, granice trajnog snijega i leda te na kraju i vrlo ćudljivih promjena vremenskih uvjeta koji mogu postati ozbiljan životni izazov. U takvim okolnostima planinarsko skijanje zahtjeva kvalitetno akumulirano iskustvo, posebno visoku razinu vladanja naprednim planinarskim tehnikama, naročite vještine snalaženja u prostoru i snažno izraženu partnersku podršku u skupini.

Upravo je na ovim premisama, 09.02.2023. g. u prostorijama DND Pazin, održana javna informativna prezentacija planinarskog skijanja kao poticajna sugestija kako isključivo kompetentno i kvalitetno preneseno znanje i vještine u kontroliranom upravljanju rizicima i opasnostima uz primjerenu psihofizičku sposobnost planinarsko skijanje postaje izvanredno životno iskustvo koje uz pozitivne emocije može dostići vrlo visoku estetsku i društvenu vrijednost.

Prvi radni vikend – Stubeck (2370m)

Ubrzo zatim, temeljem pokazanog interesa i provedenog postupka raspisa, pokrenuta je i Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza (link na program), pod vodstvom M.Nikšića ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja. Tako su već 15.02.2023. g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, upisani polaznici K.Bartolić, D.Blažević i G.Kliman, odslušali prva stručna predavanja, a vikend nakon toga doživjeli i prvu od četiri predviđene edukativne skijaške ture. Za početni izazov odabrano je planinsko područje Maltaberg u austrijskoj pokrajini Kärnten s ciljem uspona na Stubeck (2370m). Prigodno odabran smjer uspona i spusta uz izvođenje planiranih vježbi omogućio je polaznicima demonstraciju uvjetovanih osnovnih znanja i vještina skijanja, uštimavanje skijaške opreme i prilagodbu na plan i program daljnjeg osposobljavanja.

Autor teksta: Mladen Nikšić

Autori fotografija: Kristina Bartolić, Mladen Nikšić, Damir Blažević, Goran Kliman

« od 3 »

Drugi radni vikend – Romatenspitze (2696m) i podnožje Kriške stene (1950m)

U povoljnim vremenskim uvjetima uspješno održan drugi radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Neintenzivan koncept školovanja u planinarskom skijanju, programiran za članove PD Pazinke tako da se svi u tom procesu mogu što lakše prilagoditi izvođenju i teoretske i praktične nastave, pokazao se primjerenim izborom. Pažljivo balansiran s poslovnim i obiteljskim obavezama, ponudio je osim toga i dovoljno vremena za oporavak od napora u jednoj od najkompleksnijih planinarskih djelatnosti u kojoj polaznici ove škole stječu svoja prva iskustva.

Sukladno odobrenom planu rada, 02.03.2023. g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, s velikim zanimanjem polaznici škole planinarskog skijanja interaktivno su odslušali i drugi set stručnih predavanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza nakon kojeg su prionuli i organizacijskim pripremama za drugi radni skijaški vikend.

U ranim jutarnjim satima subote 04.03.2023.g. započela je prva „ozbiljnija“ skijaška tura i to na Romatenspitze (2696m), u austrijskoj planinskoj skupini Goldberggruppe u pokrajni Kärnten. Ova lijepa i ne previše naporna skijaška tura s pravom slovi kao jedna od najpoznatijih i najpopularnijih u Nacionalnom parku Hohe Tauern. Iz tipičnog alpskog skijaškog mjesta Mallnitz kroz dolinu Taurentall dolazi se do Jamnigalma, impozantne kotline nad kojom dominira Geißelkopf (2974 m), koja je ujedno i početna točka od koje preko zasniježenih prostranstava započinju sve ture u okruženju. Zanimljivost da su stari Rimljani ovdje prešli glavni alpski greben prije više od 2000 godina na neki način određuje njihov težinski razred. Planski utvrđena praktična nastava započela je već na samom početku kroz vizualnu analizu morfologije snježnog pokrivača i trikove čitanja specifičnih oblika vjetrom transformiranog snijega, nastavila se je tijekom napredovanja kroz tehnike kretanja u zimskim uvjetima i specifične komunikacijske vještine, da bi kulminirala usavršavanjem tehnika planinarskog skijanja osnovne razine. Tura je u primjereno vrijeme i bez većih problema u upravljanju rizikom uspješno privedena kraju i zaključena na zadovoljstvo svih sudionika okrijepom u Stockerhütte.

Naredni dan, u nedjelju 05.03.2023.g, nakon noćenja u Koči na Gozdu pod slovenskim prijevojem Vršič, kao zaključak radnog vikenda izvedena je i skijaška tura kroz Krnicu do podnožja Kriške stene (1950m), barijere koja zatvara tu duboku alpsku dolinu između velikana Julijskih Alpa, Škrltice (2740m), Križa (2410m) Razora (2601m) i Prisojnika (2547m). Inače vrlo popularna, tehnički nešto zahtjevnija ali ipak kraća od prethodne, ova skijaška tura pružila je polaznicima priliku da iskušaju svoje vještine u izazovnijim okolnostima i intenzivnijem naporu skijaškog planinarenja kako u usponu tako i u spustu. U jednakom smislu dalo se je primijetiti da su te padine većih strmina sa zahtjevnijim snježnim pokrivačem u uvjetima nižih temperatura stavile na kušnju upornost i vještinu i ostalim prisutnim planinarskim skijašima koji su se na turi zatekli u iznenađujuće velikom broju.

Na kraju radnog vikenda, puni entuzijazma i dobrog raspoloženja nakon podrobne analize svih provedenih aktivnosti i evaluacije evidentnog individualnog napredovanja polaznici su izrazili pozitivno nestrpljenje prema novim izazovima očekivanih u nastavku skijaškog školovanja.

Autor teksta: Mladen Nikšić

Autori fotografija: Kristina Bartolić, Mladen Nikšić, Damir Blažević, Goran Kliman

« od 5 »

Treći radni vikend – Heher Sonnblick (3106m)

U proljetnim uvjetima uspješno održan treći radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Za cilj treće programske ture primjereno je odabrana impozantna glacijalna planina Hoher Sonnblick, visoka 3106m, topografski smještena u planinskoj skupini Goldberggruppe usred glavnog alpskog lanca Hohe Touren na granici između austrijskih pokrajina Kärnten i Salzburg. Osim zadivljujućeg ambijenta svoju popularnost među planinarskim skijašima duguje i komfornom visokogorskom resursu Zittelhaus koji se nalazi na samom njenom vrhu i to zajedno uz najviši austrijski „Meteorologisches Observatorium“ koji ovdje sa stalnom posadom neprekidno djeluje još od 1886. godine. Ipak, usprkos svojoj privlačnosti broj posjeta je ograničen na one koji su sposobni u jednom danu savladati uspon od 1600 metara visine razlike.

Skijaška tura je započela u jutarnjim satima subote 18.03.2023.g. usponom iz mjesta Heiligenblut, odnosno iz zaseoka Fleiss, dolinom Kleines Fleißtal u kojoj još uvijek postoji turistički valorizirano drevno planinsko rudarsko naselje Alter Pocher i ostaci rudnika zlata, po kojima je ova planinska skupina i dobila ime Goldberg . Atraktivnost ponude leži u činjenici da se u njenim glacijalnim dolinama još uvijek može uspješno rudariti zlato iako puno manje produktivno od povijesnih količina koje su igrale ključnu ulogu u bogatstvu kneževa salzburške nadbiskupije. Nakon savladavanja te duge pristupne doline, započela je praktična nastava koja se je odvijala tijekom daljnjeg uspona, kroz vizualnu analizu morfologije visokogorskog terena i vještine orijentacije u zimskim uvjetima odabirom optimalnog smjera kretanja i upravljanjem strategijom aklimatizacije odabirom ispravnog tempa, ritma i odmora u napredovanju. Završna dionica uspona do vrha, odnosno do konačišta Zittelhaus, prolazila je rubnim dijelom sada već mirnog i degradiranog ledenjaka Kleinfleißkees. Uspon je u primjereno vrijeme i bez većih problema u upravljanju rizikom uspješno priveden kraju i zaključen okrjepom na oduševljenje svih sudionika.

Narednog dana, u nedjelju 19.03.2023.g, nakon dobro iskorištenog odmora i obnovljene energije, nastavljena je praktična nastava usavršavanjem u skijaškim tehnikama u idiličnim snježnim visokogorskim uvjetima koji su polaznicima pružili dodatno samopouzdanje i prvo iskustvo spusta ledenjakom sve do njegovog terminusa. Na povoljnom mjestu ledenjačkog kraja, u sigurnosti poligona, rad je nastavljen izvođenjem postupaka u incidentnim situacijama upotrebom improvizacija i jednostavnih metoda samoosiguravanja i osiguravanja osnovnom zimskom planinarskom opremom. Nakon kratkog odmora uslijedila je i demonstracija vještina lavinske predikcije, detekcije i određivanja razina lavinske opasnosti.

Provedenom analizom, nakon sigurnog povratka u dolinu, zajednički je utvrđena uspješnost još jednog radnog vikenda uz činjenicu kvalitetno iskorištene prilike procesa predaklimatizacije potrebnog u savladavanju visine i napora koji se očekuju u izazovima završnog dijela ovog skijaškog programiranog školovanja.

Tekst: Mladen Nikšić
Fotografije: Kristina Bartolić, Goran Kliman, Damir Blažević i Mladen Nikšić

« od 3 »

Četvrti radni vikend – Similaun (3606m)

U gotovo zimskim uvjetima uspješno održan i četvrti radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Posljednji radni (produženi) vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza održan je 4.-7.04.2023.g. u Ötztalskim Alpama u planinskoj skupini Schnalskamm na državnoj granici između austrijske provincije Tirol i talijanske provincije Južni Tirol. Za glavni cilj, koji je ujedno bio i ispitna tura, odabran je Similaun (3606m), zvučno ime šestog najvišeg vrha Austrije koje odjekuje u ušima svakog visokogorca i neizostavan je izbor u planinarskom skijanju.

Similaun je prije svega poznat po „ledenom čovjeku“, čije je mumificirano tijelo u rujnu 1991. godine slučajem globalnog zatopljenja pronađeno na 3210 m visokom prijevoju Giogo Tisa (njem. Tisenjoch). Kako ova planinska skupina razgraničava nacionalne teritorije, isprva je bilo neizvjesno treba li „Ötzi“ pripasti Italiji ili Austriji, odmah je uslijedila međudržavna granična arbitraža. Međutim, nakon geopolitičkih peripetija prevladala je znanstvena važnost bez presedana u povijesti čovječanstva. Obimnim forenzičkim istraživanjima utvrđeno je da to danas svjetski poznato najstarije (utvrđena mu je starost od 5300. god) prirodno mumificirano ljudsko tijelo izvor neprocjenjivih znanstvenih uvida u život Europljana iz kalkolitika, prijelaza iz razdoblja neolitika u bakreno doba. Na mjestu otkrića svjedoči divovski obelisk s info pločom i u neposrednoj blizini instalacija s meteo instrumentima i web kamerom lokacije, a sam „Ötzi“ se, zajedno s svim svoijim pronađenim artefaktima, može vidjeti u Muzeju arheologije Južnog Tirola u Bolzanu koji svake godine privuče do 260 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta.

Planinskoj skupini Schnalskamm pristupilo se je izravno iz Venta (1896m), tipično tradicionalnog alpskog mjesta, zatim kroz 8 km dugu glacijalnu dolinu Niedertal do Martin Busch Hütte (2501m) koji je poslužio kao izdašni ishodišni komfor za sve dane ove završnice programiranog skijaškog školovanja.

Ispitna skijaška tura započela je u jutarnjim satima srijede 5.04.2023.g. Isprva usponom kroz ledeno hladni Dornleger (in situ temperatura -10°C), završnicu glacijalne doline Niedertal u kojoj je još do prije pedesetak godina egzistirao zajednički terminus okolnih već nepovratno degradiranih ledenjaka, pa sve do podnožja prijevoja Niederjoch (3017m) na kojem se nalazi Similaunhütte (3019m), zapravo najpopularnije ishodište visokogorskih tura u planinskoj skupini.

Još prethodne večeri polaznici škole iskoristili su priliku samostalno proučiti zadanu skijašku turu izborom primjerene rute i mogućih varijanti u slučaju nužde, konzultirati se o trenutnim uvjetima proučavajući dostupnu literaturu i posjetioce dupkom punog planinarskog doma, provjeriti meteorološku i lavinsku prognozu s ljubaznim domaćinom te pripremiti potrebnu opremu, putnu hranu i tekućinu.

Nakon savladavanja krnice neposredno ispod prijevoja Niederjoch konačno je započeo i uspon ledenjakom Niederjochferner. Naučenom vještinom orijentacije u ledenjačkim okruženju i vizualnom analizom morfologije visokogorskog terena polaznici su se izmjenjivali u odabiru optimalnog smjera kretanja i upravljanju strategijom odgovarajućeg tempa, ritma i odmora u napredovanju. Završna dionica od mjesta tranzicije Schulterkamm (3450m) do ciljanog vrha Similaun poslužila je demonstraciji osnovnih tehnika kretanja snježnim i zaleđenim vršnim grebenom upotrebom cepina i dereza u usponu i silazu. Nakon povratka s vrha na mjesto tranzicije i kratku okrjepu započeo je skijaški spust u generalnom pravcu uspona ciljajući mirne dijelove ledenjaka umjerenih strmina. Polaznici su dobili priliku demonstrirati organizaciju i komunikaciju grupe u izvedbi skijaškog spusta i individualno vladanje skijaškim tehnikama s učestalim izmjenama podloge, od pršića i napuhanog snijega do „cruda“ i ledenih dionica. Ispitna tura izvedena je u primjerenoj satnici te je bez iznenađenja u upravljanju rizikom uspješno privedena kraju i zaključena u Similaunhütte uz okrjepu na oduševljenje svih sudionika. Povratak na noćenje u Martin Busch Hütte protekao je rutinirano.

Narednog dana, u četvrtak 06.04.2023.g, nakon dobro iskorištenog odmora i obnovljene energije, nastavljen je ispitni postupak. Za to je odabrana skijaška tura na prijevoj Tisenjoch odnosno do „Eismann Fundstelle“ mjesta gdje pronađen „Ötzi“. Tijekom uspona odnosno silaza polaznici su, u okruženju povoljno odabranog poligona individualno demonstrirali postupke u incidentnim situacijama upotrebom improvizacija i jednostavnih metoda samoosiguravanja i osiguravanja osnovnom zimskom planinarskom opremom, vještinu lavinske predikcije i određivanja razine lavinske opasnosti odnosno postupke u pretrazi i spašavanju u lavinskom događaju.

Posljednjeg dana, u petak 07.04.2023.g. provedenom evaluacijom, nakon olujnog ali sigurnog povratka u Vent, zajednički je utvrđena uspješnost cjelokupnog programiranog školovanja. Svi sigurnosni propusti tijekom procesa prijenosa i usvajanja znanja pravovremeno su detektirani i ispravljeni tako da je izazov upravljanja rizikom protekao kontrolirano i bez značajnijih neugodnosti za sve sudionike. A tijekom ispitnog postupka svi su polaznici pokazali solidno teoretsko znanje i odgovarajuće izveli sve praktične zadatke, dok je snalaženje i prilagodba terenu, suverenost pri planinarskom skijanju, kvaliteta komunikacije i psihofizička spremnost polaznika u fiziološkom savladavanju nadmorske visine (aklimatizacija) i fizičkog napora bilo na potrebnoj razini.

Naročito zadovoljstvo svih sudionika predstavljao je zaključak voditelja škole ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja M.Nikšića da su polaznici/ca Kristina Bartolić, Goran Kliman i Damir Blažević, uspješno savladali program Škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza te su ovom završnom provjerom stekli stručni naziv „pripravnik planinarskog skijanja“ i pravo na službeno uvjerenje o uspješno završenom školovanju.

Tekst: Mladen Nikšić
Fotografije: Kristina Bartolić, Goran Kliman, Damir Blažević i Mladen Nikšić

« od 4 »