Škola planinarskog skijanja 2024.

Započela škola planinarskog skijanja

I ove je godine, ne temelju iskazanog interesa pod dojmom uspješnosti prošlogodišnje edukacije, pokrenuta Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza ( Program )koju je Planinarsko društvo Pazinka Pazin organiziralo za svoje članove s ambicijama skijaškog planinarenja.
Planirano trajanje ovogodišnje škole je od 15.02.2024. do 15.04.2024. godine, a odvijat će se kroz šest setova teoretski predavanja u prostorijama društva i četiri edukativne ture kroz demonstracije, skupne i individualne praktične vježbe u uvjetima stabilnog snježnog pokrivača, odnosno u kontroliranim uvjetima mirne zone ledenjaka.

Time se s jednakim entuzijazmom, pod vodstvom M.Nikšića ovlaštenog instruktora Hrvatskog planinarskog saveza, nastavlja promocija i razvoj planinarskog skijanja u Istri kao jedne od najkompleksnijih planinarskih aktivnosti koja podrazumijeva izvođenje planinarskih tura i pohoda isključivo na skijama s ciljem planskog stjecanja kvalitetnog iskustva u zasniježenom planinskom okruženju.
Vrlo je izvjesno da, zbog evidentnih klimatskih promjena, planinarsko skijanje može opstati samo u visokogorskim područjima, gdje osim specifičnog okruženja trajnog snijega i leda, hladnoće, izoliranosti, morfologije i naglih promjena vremenskih uvjeta vladaju i ograničenja životnih funkcija čovjeka kroz metaboličke i fiziološke tegobe koje uslijed sniženog atmosferskog tlaka mogu postati ozbiljan životni izazov. U takvim okolnostima planinarsko skijanje sve više zahtjeva akumulirano specijalističko znanje i iskustvo, posebno visoku razinu vladanja naprednim visokogorskim tehnikama, naročito u vještinama snalaženja u karakterističnom ledenjačkom okruženju odnosno u kontroliranom upravljanju rizicima od lavinske opasnosti.

Valja naglasiti da ova specifično kompleksna planinarska aktivnost u okviru rada Planinarskog društva Pazinke već niz godina ima jasno određene smjernice kroz plan i program visokogorskog odsjeka kojima se članstvo značajno potiče na kompetentno organizirano osposobljavanje i usavršavanje s ciljem da napredno planinarstvo postane izvanredno životno iskustvo koje uz pozitivne emocije i individualno zalaganje može dostići vrlo visoku estetsku i društvenu vrijednost.

 

Prvi radni vikend – Sella Nevea

Nakon objavljenog raspisa i provedenog prijemnog postupka konačno je započela s radom nestrpljivo očekivana Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza.

Tako su već 16.02.2024. i 22.02.2024. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, upisani polaznici K. Križmanić, K. Brečević, V. Škof i S. Černjeka, odslušali uvodno a zatim i prva stručna predavanja, a vikend nakon toga apsolvirali i prvu od četiri predviđene edukativne praktične vježbe.

S obzirom na to da je najavljena ciklona na šire područje Istočnih Alpa donijela vrlo obilan snijeg (≈100cm/<24h) i nepovoljne vremenske uvjete uz znatnu lavinsku opasnost (EAWS 4), za prvi izazov primjereno je odabrano skijaško područje Sella Nevea, u planinskoj skupini Kanin, u talijanskoj pokrajini Furlanija-Julijska krajina. U zahtjevnim vremenskim uvjetima, na prostoru Piano del Prevala u sigurnoj zoni Riff. C.Gilberti uspješno su održane sve planirane vježbe postupaka predikcije lavinske opasnosti, pretrage i spašavanja iz lavina, što je svim polaznicima podiglo samopouzdanje i omogućilo razumijevanje nužnosti kontroliranog upravljanja rizika od opasnosti u planinama u zimskim uvjetima.

Dinamika prvog radnog vikenda dopustila je dovoljno vremena i za uštimavanje skijaške opreme, razne terenske improvizacije, demonstraciju osnovnih vještina planinarskog skijanja kao prilagodbu na plan i program daljnjeg osposobljavanja.

Autor teksta: M.Nikšić
Autori fotografija: V.Škof, K.Križmanić, M.Nikšić

 

 

Drugi radni vikend – Jamnigalm, Kärnten

Na području idilične alpske doline u austrijskoj pokrajni Koruškoj održan drugi radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama
skijaškog planinarenja.
Sukladno odobrenom planu rada, 28.02.2024. i 13.03.2024. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, polaznici škole planinarskog skijanja interaktivno su i s velikim zanimanjem odslušali treći i četvrti set stručnih predavanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza nakon kojeg su prionuli organizacijskim pripremama za drugi radni vikend.
U ranim jutarnjim satima subote 16.03.2024.g. započela je prva „ozbiljnija“ dvodnevna skijaška tura i to u planinskoj skupini Goldberggruppe na području visokogorske doline Jamnigalm. Iz tipičnog alpskog mjesta Mallnitz kroz dolinu Taurentall dolazi se do Jamnigalma, impozantne kotline nad kojom dominiraju vrhovi Gesselkopf (2974 m) i Romatenspitze (2696m), koja je ujedno i početna točka svih tura u okruženju.

Zanimljivost da su stari Rimljani prije više od 2000 godina upravo ovdje prvi puta prešli glavni alpski greben na neki način određuje pristupačnost prijevoja na kojem se nalazi Hagener Hütte (2446 m), lokacija planiranog noćenja. Programom utvrđena praktična nastava započela je već na samom početku kroz vizualno prepoznavanje morfologije snježnog pokrivača i tipične transformacije snijega, a nastavila se je tijekom uspona iskustvenim snalaženjem u prostoru uz primjenu specifičnih tehnika orijentacije u planinarskom skijanju sve do, „winterraum“-a, čvrstog bivka za noćenje smještenog neposredno uz ciljani planinarski dom.

Padine obližnjeg Greilkopfa (2579 m) iskoristile su se, sve do sumraka i početka nadolazeće najavljene oluje, za uvježbavanje osnovnih tehnika napredovanja u zimskom planinarenju kretanjem s cepinom i derezama u usponu i silazu, osiguravanje u navezi i vještinama samozaustavljanja padova i nekontroliranog klizanja. Nakon napornih aktivnosti napokon je uslijedila okrijepa i priprema za noćenje koje je polaznike stavilo na kušnju praktičnog prilagođavanja smanjenom komforu i temperaturama zimskog okruženja.

Naredni dan, u nedjelju 17.03.2024. odmah nakon svitanja, u idiličnom okruženju alpskog jutra, uslijedio je skijaški spust u uvjetima sviježe napadalog snijega natrag sve do početne točke u Jamnigalmu. Tijekom spusta polaznici su imali prilike prvi puta doživjeti izazov planinarskog skijanja u promjenjivim uvjetima netaknute snježne podloge uz primjenu sigurnosnih postupaka u upravljanju rizikom kroz specifičnu komunikaciju.
Odmah nakon kratkog odmora i energetskog osvježenja započela je i druga skijaška tura radnog vikenda i to klasičnim smjerom uspona prema vrhu Romatenspitze (2696m). Ova, inače jedna od najpopularnijih skijaška tura u Nacionalnom parku Hohe Tauern, tehnički malo zahtjevnija i duža od prethodne, polaznicima je pružila iskustvo nužne upornosti i snalaženja u izazovnijim okolnostima i intenzivnijem naporu skijaškog planinarenja kako u usponu tako i u spustu.

Na kraju drugog radnog vikenda, puni entuzijazma i dobrog raspoloženja nakon analize i evaluacije svih provedenih aktivnosti, polaznici su izrazili pozitivno nestrpljenje prema novim izazovima očekivanih u nastavku skijaškog školovanja.
Autor teksta: M.Nikšić
Autori fotografija: V.Škof, S.Černjeka, M.Nikšić

Treći radni vikend – Hoher Sonnblick, Kärnten

U gotovo ljetnim uvjetima uspješno održan treći radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Nakon petog seta stručnih predavanja, održanog 20.03.2024. g. u prostorijama DND Pazin i očekivanju povoljne vremenske situacije konačno je poduzeta i treća programske tura s već tradicionalnim usponom do pl.doma Zittelhaus u planinskoj skupini Goldberggruppe usred glavnog alpskog lanca Hohe Touren na granici između austrijskih pokrajina Kärnten i Salzburg. Svoju izuzetnu popularnost među visokogorskim planinarskim skijašima opravdava idealnim položajem na samom vrhu planine Hoher Sonnblick (3106m) između glacijalnih kotlina ledenjaka Kleinfleisskees. Bez obzira s koje strane mu se prilazi potrebno je uložiti znatan napor i savladati 1600 metara visine razlike u jednom danu. Očaravajući planinarski doživljaj uz nesmetan puni panoramski pogled dopunjuje i činjenica da se neposredno uz ovaj gostoljubiv i komforan visokogorski resurs nalazi i najstariji europski „Meteorologisches Observatorium“ koji ovdje sa stalnom posadom neprekidno djeluje od 1886. godine.

Planirana skijaška tura započela je u jutarnjim satima subote 6.04.2024.g. mimo ostataka povijesnog rudarskog naselja Alter Pocher (1807m) i nekadašnjeg izdašnog nalazišta zlata, koje je danas pretvoreno u turističku atrakciju, te dalje usponom kroz dugu pristupnu glacijalnu dolinu Kleines Fleißtal sve do ruba njenog zabata. Zbog neposredne lavinske opasnosti, uslijed vrlo visokih temperatura i snažne solarne radijacije (UV-7), daljnje napredovanje odabrano je u smjeru retencije planinskog jezera Zirmsee (2526m). Dugim obilaženjem uz izbjegavanje tipičnih lavinskih puteva tura je nastavljena sve do rubnog dijela sada već mirnog i degradiranog ledenjaka Kleinfleißkees (2800m). Cijelim tijekom prvog dijela uspona odvijala se je prigodna praktična nastava kroz vizualnu analizu morfologije visokogorskog terena i vještine orijentacije u zimskim uvjetima odabirom optimalnog smjera kretanja u odnosu na potencijalne lavinske opasnosti. Više puta je praktično utvrđena i izotermnost snježnog pokrivača uz pretpostavljenu posljedicu intruzije vode sve do njegovog dna zbog kojeg su se, u realnom vremenu, u okruženju pokretale spontane lavine mokrog snijega. Izlaskom iz zone potencijalne lavinske opasnosti uslijedila je završna dionica uspona do vrha, odnosno do konačišta Zittelhaus (3106m), s fokusom upravljanja strategijom aklimatizacije odabirom ispravnog tempa, ritma i odmora u napredovanju. Uspon je okončan u primjereno vrijeme i bez većih problema u upravljanju rizikom te je zaključen zasluženom okrjepom na oduševljenje svih sudionika.

Narednog jutra, u nedjelju 7.04.2024. g, nakon kvalitetno obnovljene energije nastavljena je praktična nastava uvježbavanjem skijaških tehnika u idiličnom visokogorskom ambijentu koji je polaznicima pružio iskustvo prvog spusta otvorenim ledenjakom sve do njegovog terminusa. Na povoljnom mjestu ledenjačkog kraja, u sigurnosti poligona, rad je nastavljen izvođenjem postupaka u incidentnim situacijama upotrebom improvizacija i jednostavnih metoda samoosiguravanja i osiguravanja osnovnom zimskom planinarskom opremom, nakon kojeg se je, zbog nepovoljnih snježnih uvjeta izazvanih značajnim zatopljenjem, ubrzao direktan spust u dolinu.
Provedenom analizom, nakon sigurnog povratka u dolinu, zajednički je utvrđena razina uspješnosti radnog vikenda dok su daljnjom evaluacijom definirane zadaće i nužne pripreme potrebne u savladavanju visine i napora koji se očekuju u izazovima završnog dijela ovog skijaškog programiranog školovanja.

Autor teksta: M.Nikšić
Autori fotografija: V.Škof, S.Černjeka, M.Nikšić

 

« od 2 »

Četvrti radni vikend – Glocknergruppe

U vrlo nestabilnim atmosferskim uvjetima uspješno održan i četvrti radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Nakon posljednjeg šestog seta predavanja, po programu Hrvatskog planinarskog saveza, održanog 24.04.2024.g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, na kojemu su prisustvovali svi polaznici škole planinarskog skijanja započele su organizacijske i logističke pripreme za četvrti radni vikend, odnosno završnu ispitnu turu.
U kombinacijom nepredvidljivih okolnosti i opravdanih osobnih razloga, ovogodišnjem ispitnom postupku, pristupio je samo jedan polaznik škole, Vedran Škof. Iz tog razloga za mjesto provjere znanja, vještina i sposobnosti primjereno je izabrana austrijska planinska skupina Glocknergruppe, koja se nalazi na granici između Koruške i Istočnog Tirola, dok je za ishodište određen Stüdlhütte, neposredno u podnožju skijaški vrlo popularnih ledenjaka Ködnitzkees i Teischnitzkees.
Ispitni postupak predstavljao je samostalnu pripremu i izvedbu skijaške ture na Romariswandköpfe (3.508m), skijaški popularnog vrha koji je u orografskom smislu nastavak sjeverozapadnog grebena Grossglocknera (3.798m), najvišeg vrha Alpa istočno od austrijsko-talijanskog prijevoja Brenner, glavnog cestovnog prelaza Istočnih Alpa. Strpljivo čekanje slabljenja šireg ciklonalnog poremećaja nad Europom se isplatilo a povoljni lavinski uvjeti konačno su omogućili sigurnu izvedbu svih planiranih aktivnosti uz kontrolirano upravljanje rizikom u zimskom planinarskom okruženju.

Izabranoj planinskoj skupini pristupilo se je u subotu 27.04.2024. izravno iz tipičnog tradicionalnog alpskog sela Kals am Großglockner (1.325m), zatim kroz duboko usječenu glacijalnu dolinu Kodnitztal sve do Lucknerhütte (2.241m) i dalje uz sliv ledenjačkog potoka Kodnitzbach do Stüdlhütte (2.802m), futuristički komfornog resursa ove završnice programiranog planinarskog skijaškog školovanja. Cijelim putem pristupa odvijala se je vizualna analiza morfologije visokogorskog terena a ispitni kandidat je uspješno demonstrirao vještine orijentacije uz odabir optimalnog smjera kretanja strategijom odgovarajućeg tempa, ritma i odmora u napredovanju.

Ispitna skijaška tura započela je u jutarnjim satima nedjelje 28.04.2024.g. oštrim usponom zaleđenom pristupnom padinom mimo blago polegnutog grebena Lusiengrat, koji predstavlja prirodnu razdjelnicu između ledenjaka Ködnitzkees i Teischnitzkees. Konačno dosegnuvši rub ledenjaka Teischnitzkees postalo je jasno da su se vremenski uvjeti u međuvremenu nenajavljeno promijenili tako što je gusta magla iznad 3.200 m/nm započela prekrivati kompletno područje ledenjaka, a Gramul (3.272m), glavna orijentacijska točka ture, potpuno se je izgubila iz vida. Ubrzo zatim, zbog izrazito otežanog kretanja iz pravca planiranog cilja ispitne ture Romariswandköpfa, počele su se u odustajanju vračati ranije skijaške grupe s kojima se je ispitni kandidat u neposrednoj komunikaciji uvjerio u preizazovne uvjete te je pravovremeno i odgovorno predložio promjenu plana. Tako da je na povoljno odabranom poligonu u ledenjačkom okruženju ubrzo i pristupio demonstraciji postupaka u incidentnim situacijama upotrebom tehnika samoosiguravanja, osiguravanja i izvlačenja iz ledenjačkih pukotina, vještinu lavinske predikcije i određivanja razine lavinske opasnosti, te postupke u pretrazi i spašavanju u lavinskom događaju.

Nakon kratke okrijepe uslijedio je skijaški spust u generalnom pravcu uspona i povratak u Stüdlhütte s kojim je kandidat dobio priliku demonstrirati organizaciju i komunikaciju u izvedbi skijaškog spusta i vladanje skijaškim tehnikama uz učestale izmjenama kvalitete snježne podloge, od pršića i napuhanog korastog snijega do „cruda“ i zaleđenih dionica.
Narednog dana, u ponedjeljak 29.04.2024.g, nakon dobro iskorištenog odmora i obnovljene energije, nastavljen je ispitni postupak u mirnom i sunčanom vremenu. Za to je odabrana skijaška tura na Ködnitzkees do njegove početne pukotine (Bergschrund) s kojeg je zatim poduzet direktan skijaški spust u dolinu Kodnitztal, dok je njegova završna dionica, strma padina starog laviništa iznad Lucknerhütte, kandidatu poslužila za tranziciju sa skijanja na hodanje i demonstraciju tehnika kretanja snježnim i zaleđenim terenom upotrebom cepina i dereza u usponu i silazu.
Provedenom evaluacijom, nakon sigurnog povratka u dolinu, zajednički je utvrđeno da su sigurnosni izazovi pravovremeno detektirani, da je upravljanje rizikom proteklo kontrolirano i bez značajnijih neugodnosti, da je kandidat pokazao solidno teoretsko znanje i vještine u savladavanju praktičnih zadataka, te da je psihofizička spremnost u fiziološkom savladavanju nadmorske visine (aklimatizacija) i fizičkog napora bila na zadovoljavajućoj razini.
Naročito zadovoljstvo svih polaznika ovog programiranog školovanja predstavljala je mrežna objava voditelja škole ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja M.Nikšića da je V.Škof uspješno savladao program Škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza te da je ovom završnom provjerom stekao stručni naziv „pripravnik planinarskog skijanja“ i pravo na službeno uvjerenje o uspješno završenom školovanju.

Tekst: Mladen Nikšić
Fotografije: Vedran Škof, Mladen Nikšić

« od 2 »