ŠPS Četvrti radni vikend – Glocknergruppe

U vrlo nestabilnim atmosferskim uvjetima uspješno održan i četvrti radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Nakon posljednjeg šestog seta predavanja, po programu Hrvatskog planinarskog saveza, održanog 24.04.2024.g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, na kojemu su prisustvovali svi polaznici škole planinarskog skijanja započele su organizacijske i logističke pripreme za četvrti radni vikend, odnosno završnu ispitnu turu.


U kombinacijom nepredvidljivih okolnosti i opravdanih osobnih razloga, ovogodišnjem ispitnom postupku, pristupio je samo jedan polaznik škole, Vedran Škof. Iz tog razloga za mjesto provjere znanja, vještina i sposobnosti primjereno je izabrana austrijska planinska skupina Glocknergruppe, koja se nalazi na granici između Koruške i Istočnog Tirola, dok je za ishodište određen Stüdlhütte, neposredno u podnožju skijaški vrlo popularnih ledenjaka Ködnitzkees i Teischnitzkees.
Ispitni postupak predstavljao je samostalnu pripremu i izvedbu skijaške ture na Romariswandköpfe (3.508m), skijaški popularnog vrha koji je u orografskom smislu nastavak sjeverozapadnog grebena Grossglocknera (3.798m), najvišeg vrha Alpa istočno od austrijsko-talijanskog prijevoja Brenner, glavnog cestovnog prelaza Istočnih Alpa. Strpljivo čekanje slabljenja šireg ciklonalnog poremećaja nad Europom se isplatilo a povoljni lavinski uvjeti konačno su omogućili sigurnu izvedbu svih planiranih aktivnosti uz kontrolirano upravljanje rizikom u zimskom planinarskom okruženju.

Izabranoj planinskoj skupini pristupilo se je u subotu 27.04.2024. izravno iz tipičnog tradicionalnog alpskog sela Kals am Großglockner (1.325m), zatim kroz duboko usječenu glacijalnu dolinu Kodnitztal sve do Lucknerhütte (2.241m) i dalje uz sliv ledenjačkog potoka Kodnitzbach do Stüdlhütte (2.802m), futuristički komfornog resursa ove završnice programiranog planinarskog skijaškog školovanja. Cijelim putem pristupa odvijala se je vizualna analiza morfologije visokogorskog terena a ispitni kandidat je uspješno demonstrirao vještine orijentacije uz odabir optimalnog smjera kretanja strategijom odgovarajućeg tempa, ritma i odmora u napredovanju.

Ispitna skijaška tura započela je u jutarnjim satima nedjelje 28.04.2024.g. oštrim usponom zaleđenom pristupnom padinom mimo blago polegnutog grebena Lusiengrat, koji predstavlja prirodnu razdjelnicu između ledenjaka Ködnitzkees i Teischnitzkees. Konačno dosegnuvši rub ledenjaka Teischnitzkees postalo je jasno da su se vremenski uvjeti u međuvremenu nenajavljeno promijenili tako što je gusta magla iznad 3.200 m/nm započela prekrivati kompletno područje ledenjaka, a Gramul (3.272m), glavna orijentacijska točka ture, potpuno se je izgubila iz vida. Ubrzo zatim, zbog izrazito otežanog kretanja iz pravca planiranog cilja ispitne ture Romariswandköpfa, počele su se u odustajanju vračati ranije skijaške grupe s kojima se je ispitni kandidat u neposrednoj komunikaciji uvjerio u preizazovne uvjete te je pravovremeno i odgovorno predložio promjenu plana. Tako da je na povoljno odabranom poligonu u ledenjačkom okruženju ubrzo i pristupio demonstraciji postupaka u incidentnim situacijama upotrebom tehnika samoosiguravanja, osiguravanja i izvlačenja iz ledenjačkih pukotina, vještinu lavinske predikcije i određivanja razine lavinske opasnosti, te postupke u pretrazi i spašavanju u lavinskom događaju.

Nakon kratke okrijepe uslijedio je skijaški spust u generalnom pravcu uspona i povratak u Stüdlhütte s kojim je kandidat dobio priliku demonstrirati organizaciju i komunikaciju u izvedbi skijaškog spusta i vladanje skijaškim tehnikama uz učestale izmjenama kvalitete snježne podloge, od pršića i napuhanog korastog snijega do „cruda“ i zaleđenih dionica.
Narednog dana, u ponedjeljak 29.04.2024.g, nakon dobro iskorištenog odmora i obnovljene energije, nastavljen je ispitni postupak u mirnom i sunčanom vremenu. Za to je odabrana skijaška tura na Ködnitzkees do njegove početne pukotine (Bergschrund) s kojeg je zatim poduzet direktan skijaški spust u dolinu Kodnitztal, dok je njegova završna dionica, strma padina starog laviništa iznad Lucknerhütte, kandidatu poslužila za tranziciju sa skijanja na hodanje i demonstraciju tehnika kretanja snježnim i zaleđenim terenom upotrebom cepina i dereza u usponu i silazu.
Provedenom evaluacijom, nakon sigurnog povratka u dolinu, zajednički je utvrđeno da su sigurnosni izazovi pravovremeno detektirani, da je upravljanje rizikom proteklo kontrolirano i bez značajnijih neugodnosti, da je kandidat pokazao solidno teoretsko znanje i vještine u savladavanju praktičnih zadataka, te da je psihofizička spremnost u fiziološkom savladavanju nadmorske visine (aklimatizacija) i fizičkog napora bila na zadovoljavajućoj razini.
Naročito zadovoljstvo svih polaznika ovog programiranog školovanja predstavljala je mrežna objava voditelja škole ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja M.Nikšića da je V.Škof uspješno savladao program Škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza te da je ovom završnom provjerom stekao stručni naziv „pripravnik planinarskog skijanja“ i pravo na službeno uvjerenje o uspješno završenom školovanju.

Tekst: Mladen Nikšić
Fotografije: Vedran Škof, Mladen Nikšić

« od 2 »