Škola planinarskog skijanja 2023.

Započela škola planinarskog skijanja

Nakon informativne prezentacije, u organizaciji Planinarskog društva Pazinka Pazin, započela i Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjena za sve zainteresirane članove s ambicijama skijaškog planinarenja.

Odavno je poznato da je planinarsko skijanje jedna od najkompleksnijih planinarskih aktivnosti koja podrazumijeva poduzimanje i izvođenje planinarskih tura i pohoda isključivo na skijama, povijesno potaknutih raznim čovjekovim ambicijama, od egzistencijalnih do rekreativnih, a u novije vrijeme i natjecateljskih. Tko god da se u tome okušao spoznao je iskustvo koje istovremeno značajno potiče i fizičke i mentalne sposobnosti prilagođavanja i preživljavanja uz kontrolu rizika u karakterističnim uvjetima zasniježenog planinskog okruženja. Uz to je jednako tako važno istaknuti da ta entuzijastična razina planinarenja bez sumnje kao nagradu nudi i svojevrsnu romantičnost i snažno životno ushićenje i izvanredni planinarski doživljaj. Pažljivo prateći svjetske trendove, ipak se može primijetiti da vrhunsku razinu iskustva planinarskog skijanja nude „skijaški“ ciljevi odabrani u visokogorskom okruženju. Razlog tome je što u visokim planinskim područjima, čija visina nadmašuje 3000 m/n.m, započinju specifični uvjeti i ograničenja životnih funkcija čovjeka, započinju metaboličke i fiziološke tegobe uslijed sniženog atmosferskog tlaka, hladnoće, izoliranosti, morfologije, granice trajnog snijega i leda te na kraju i vrlo ćudljivih promjena vremenskih uvjeta koji mogu postati ozbiljan životni izazov. U takvim okolnostima planinarsko skijanje zahtjeva kvalitetno akumulirano iskustvo, posebno visoku razinu vladanja naprednim planinarskim tehnikama, naročite vještine snalaženja u prostoru i snažno izraženu partnersku podršku u skupini.

Upravo je na ovim premisama, 09.02.2023. g. u prostorijama DND Pazin, održana javna informativna prezentacija planinarskog skijanja kao poticajna sugestija kako isključivo kompetentno i kvalitetno preneseno znanje i vještine u kontroliranom upravljanju rizicima i opasnostima uz primjerenu psihofizičku sposobnost planinarsko skijanje postaje izvanredno životno iskustvo koje uz pozitivne emocije može dostići vrlo visoku estetsku i društvenu vrijednost.

Prvi radni vikend – Stubeck (2370m)

Ubrzo zatim, temeljem pokazanog interesa i provedenog postupka raspisa, pokrenuta je i Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza (link na program), pod vodstvom M.Nikšića ovlaštenog instruktora planinarskog skijanja. Tako su već 15.02.2023. g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, upisani polaznici K.Bartolić, D.Blažević i G.Kliman, odslušali prva stručna predavanja, a vikend nakon toga doživjeli i prvu od četiri predviđene edukativne skijaške ture. Za početni izazov odabrano je planinsko područje Maltaberg u austrijskoj pokrajini Kärnten s ciljem uspona na Stubeck (2370m). Prigodno odabran smjer uspona i spusta uz izvođenje planiranih vježbi omogućio je polaznicima demonstraciju uvjetovanih osnovnih znanja i vještina skijanja, uštimavanje skijaške opreme i prilagodbu na plan i program daljnjeg osposobljavanja.

Autor teksta: Mladen Nikšić

Autori fotografija: Kristina Bartolić, Mladen Nikšić, Damir Blažević, Goran Kliman

« od 3 »

Drugi radni vikend – Romatenspitze (2696m) i podnožje Kriške stene (1950m)

U povoljnim vremenskim uvjetima uspješno održan drugi radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Neintenzivan koncept školovanja u planinarskom skijanju, programiran za članove PD Pazinke tako da se svi u tom procesu mogu što lakše prilagoditi izvođenju i teoretske i praktične nastave, pokazao se primjerenim izborom. Pažljivo balansiran s poslovnim i obiteljskim obavezama, ponudio je osim toga i dovoljno vremena za oporavak od napora u jednoj od najkompleksnijih planinarskih djelatnosti u kojoj polaznici ove škole stječu svoja prva iskustva.

Sukladno odobrenom planu rada, 02.03.2023. g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, s velikim zanimanjem polaznici škole planinarskog skijanja interaktivno su odslušali i drugi set stručnih predavanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza nakon kojeg su prionuli i organizacijskim pripremama za drugi radni skijaški vikend.

U ranim jutarnjim satima subote 04.03.2023.g. započela je prva „ozbiljnija“ skijaška tura i to na Romatenspitze (2696m), u austrijskoj planinskoj skupini Goldberggruppe u pokrajni Kärnten. Ova lijepa i ne previše naporna skijaška tura s pravom slovi kao jedna od najpoznatijih i najpopularnijih u Nacionalnom parku Hohe Tauern. Iz tipičnog alpskog skijaškog mjesta Mallnitz kroz dolinu Taurentall dolazi se do Jamnigalma, impozantne kotline nad kojom dominira Geißelkopf (2974 m), koja je ujedno i početna točka od koje preko zasniježenih prostranstava započinju sve ture u okruženju. Zanimljivost da su stari Rimljani ovdje prešli glavni alpski greben prije više od 2000 godina na neki način određuje njihov težinski razred. Planski utvrđena praktična nastava započela je već na samom početku kroz vizualnu analizu morfologije snježnog pokrivača i trikove čitanja specifičnih oblika vjetrom transformiranog snijega, nastavila se je tijekom napredovanja kroz tehnike kretanja u zimskim uvjetima i specifične komunikacijske vještine, da bi kulminirala usavršavanjem tehnika planinarskog skijanja osnovne razine. Tura je u primjereno vrijeme i bez većih problema u upravljanju rizikom uspješno privedena kraju i zaključena na zadovoljstvo svih sudionika okrijepom u Stockerhütte.

Naredni dan, u nedjelju 05.03.2023.g, nakon noćenja u Koči na Gozdu pod slovenskim prijevojem Vršič, kao zaključak radnog vikenda izvedena je i skijaška tura kroz Krnicu do podnožja Kriške stene (1950m), barijere koja zatvara tu duboku alpsku dolinu između velikana Julijskih Alpa, Škrltice (2740m), Križa (2410m) Razora (2601m) i Prisojnika (2547m). Inače vrlo popularna, tehnički nešto zahtjevnija ali ipak kraća od prethodne, ova skijaška tura pružila je polaznicima priliku da iskušaju svoje vještine u izazovnijim okolnostima i intenzivnijem naporu skijaškog planinarenja kako u usponu tako i u spustu. U jednakom smislu dalo se je primijetiti da su te padine većih strmina sa zahtjevnijim snježnim pokrivačem u uvjetima nižih temperatura stavile na kušnju upornost i vještinu i ostalim prisutnim planinarskim skijašima koji su se na turi zatekli u iznenađujuće velikom broju.

Na kraju radnog vikenda, puni entuzijazma i dobrog raspoloženja nakon podrobne analize svih provedenih aktivnosti i evaluacije evidentnog individualnog napredovanja polaznici su izrazili pozitivno nestrpljenje prema novim izazovima očekivanih u nastavku skijaškog školovanja.

Autor teksta: Mladen Nikšić

Autori fotografija: Kristina Bartolić, Mladen Nikšić, Damir Blažević, Goran Kliman

« od 5 »