Povijest planinarenja u Pazinu

Godina 2016. je bila godina četiri velike obljetnice vezane za organizirano planinarenje na Pazinštini i Istri:

Ukratko o obljetnicama:
140 g
. organiziranog planinarstva u Istri se slavi kada je u Pazinu 1876. godine osnovana Societa Alpina dell’Istria sa sjedištem u Pazinu. Prvi je predsjednik bio Giovanni Fonda iz Pazina na poticaj Antonija Scampicchija. Samo dvije godine prije toga osnovana je najstarija planinarska udruga u Hrvatskoj – Hrvatski planinarski savez. Društvo je okupljalo stotinjak članova iz Pazina, Pule, Kopra, Pićna, Nedešćine, Motovuna i Labina. Organizirani su izleti na Učku, četverodnevni pohod od Trsata do Svetog Petra, Nezakcija, Dvigrad, Vodnjan, Snežnik i Kvarnersko otočje.

110. g. Istarskog planinarskog društva kao podružnice Slovenskog PD koje je osnovano 1906. u Pazinu na poticaj dr. Dinka Trinajstića, a prvi je predsjednik bio Luka Brolih. Njegovo ime i danas nosi Planinarska sekcija Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu.

35.g. od osnutka Planinarskog društva „Pazinka“ iz Pazina, 18. prosinca 1981. godine. Prvi predsjednik je bio Milivoj Dobrilović, a vodstvu su bili Elija KUrelović, Raul Bučić, Nikola Putica, Biserka Čurković te kasniji dugogodišnji predsjednik Franjo Paulišić, a poticaj je dao i Zvonimir Blažević, tada rukovoditelj Službe za odmor i rekreaciju Radne organizacije Pazinka.

15. g. od osnutka Istarskog planinarskog saveza  2001. godine. IPS obuhvaća pet planinarskih društava s ukupno 1.100 registriranih planinara. Oni se brinu se za održavanje 370 km markiranih (obilježenih) planinarskih putova na području Istre. Od toga valja istaći Istarski planinarski put (IPP) duljine 170 km, koji povezuje zapadnu i istočnu obalu Istre počevši od Umaga, preko Ćićarije, Učke do Crne Punte iznad Koromačna. Od osnutka 2006. godine do danas, IPP je prohodalo sedamdesetak planinara i zadobilo spomen značke.