19.3.2017. Planinarski pohod kanjonom Vele drage

Mjesto i vrijeme okupljanja:
Pazin: parkiralište iza autobusnog kolodvora 8,30 h ; Vranja kod mjesne trgovine 9.00 h
Prijevoz: Vlastiti automobil
Hrana i piće: U vlastitom aranžmanu
Oprema: Standardna za nisko gorje
Vrijeme hodanja: 5 sati
Zahtjevnost staze: Kondicijski srednje zahtjevna, najniža točka kanjona oko 170 m/nv,
najviša oko 600 m/nv
Opis staze: Staza je kružna, nije markirana. Kreće se iz zaselka Stara cesta prema zaselku Baritsko selo, prelazi prvi potok, drugi potok i nastavlja prema Staroj Vranji, ostacima nekadašnje utvrde – kaštela Aurania koji se spominje već oko 1100. g. Kružno se obilazi lokalitet koji je ujedno i prekrasan vidikovac, te nastavlja stazicom u stijenama do izlaska iz prvog željezničkog tunela pruge Lupoglav – Štalije koja je zatvorena za promet. Dalje se nastavlja kanjonom u smjeru cestovnog tunela i uspinje Med Brodi na južni greben koji je cijelom svojom dužinom prekrasan vidikovac. Tu je planirana duža pauza.
Nakon pauze spuštamo se strmom stazicom natrag u kanjon ,dijelom staze ravno pratimo željezničku prugu i ponovno spuštamo, do Pupičine peći poznatoj po arheološkim istraživanjima. Ovdje obilazimo najuži dio kanjona. Na kraju obilazimo Črnu peć te usponom izlazimo iz kanjona i vraćamo se na mjesto polaska.
Vodičkinja: Adelina Sergo-Pužar, mob. 098-762-695
Obavezna prijava do 17.3.2017.
Napomena: Svaki pojedinac pristupa ovom pohodu na vlastitu odgovornost, pristupom potvrđuje da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sudjelovanje u pohodu te da je član HPS-a.