20.-21.02.2016. Dvodnevna zimska vježba na Kofcah

Planinarsko društvo “Pazinka” Pazin I HPD “Planik” Umag organizira planinarski pohod KARAVANKE – ZAVETIŠčE NA PLANINI ŠIJA (DVODNEVNE ZIMSKE VJEŽBE) koje će se održati   20. i 21. veljače 2016. godine.

Polazak: 4.00 h- autobusna stanica Pazin

OPIS POHODA:Ishodište: parkiralište u mjestu Podljubelj (650mnv) oko 9 sati.S parkirališta krećemo u smjeru doma na Kofcah (1488 mnv). Uspon traje oko 3h. Dalje nastavljamo do zavetišća na planini Šija (1528mnv) oko 15 min, koji je naše mjesto dvodnevnog boravka. Uspon nije tehnički zahtjevan, ali iznosi oko 900 mnv, što ga čini napornim uz opremu koju ćemo nositi.

CILJ VJEŽBI: Zimske vježbe su predviđene prvenstveno za članove HPD  Pazinka Pazin i  Planika Umag (a mogu se prijaviti i ostali članovi HPS). kao priprema za pohode koje će se održati u zimskoj sezoni 2016 kao i za visokogorske izlete u 2016. Na vježbi će se planinari educirati kako formirati navez, upoznavti se s opremom, kao i s korištenjem opreme te drugim  tehnikama i vještinama koje će biti potrebne za visokogorske uspone.Ukoliko bude dovoljno zainteresiranih (naznačiti kod prijave) postoji opcija sa u suradnji sa članovima Gorske službe spašavanja Tržič (GRS Tržič http://www.grs-trzic.si/) bude obrađena tema lavina, uporaba lavinskih sondi, potraga zatrpanih u lavini sa praktičnim primjerima na terenu i vježbe uporabe opreme. Sudjelovanje na ovoj vježbi – 10€ po planinaru.

PRVI DAN 20.2.2016.Uspon do zavetišća i smještaj. Nakon kratkog predaha i marende, rad s vodičima u manjim skupinama –  oprema za planinarenje u snježnim i ledenim uvjetima, cepin, dereze, kretanje cepinom, kretanja s derezama, izrada naveza (trojke i četvorke), kretanje u navezu po ledenjaku, snježna sidrišta, vježbe zaustavljanja cepinom na poligonu kraj doma.

Večernje predavanje o opasnostima u planinama u snježnim i ledenim uvjetima, prva pomoć u snježnim i ledenim uvjetima, čvorologija.

DRUGI DAN 21.2.2016. Opcija I – Predavanje GRS Tržič o lavinama, opasnosti od lavina, zaštitna oprema, spašavanje zatrpanih. Nakon marende, pokazna vježba na terenu – rad sa lavinskim sondama, otkopavanje zatrpanih i pružanje prve pomoći, …Opcija II – kratko predavanje o krpljama i pokazno korištenje (snowshoeing) (http://www.spvz.hr/krplje/). Opcija III – odrađivanje tema zaostalih od prvog dana.

Ručak i silazak u Podljubelj oko 14h. Polazak prema Istri oko 17. Očekivani dolazak u Buje oko 21h, Pazin 22h.

DOKUMENTI: Planinarska iskaznica (plaćena članarina za 2016.god.), osobni dokumenti za prijelaz granice, zdravstvena iskaznica

OPREMA: mobitel, baterijska lampa itd. Vježbe se održavaju u zimskim uvjetima. Oprema koja je obavezna za ovakve uvjete – kompletna zimska oprema, kaciga, dereze, cepin, penjački pojas, zamka, 2 karabinera s maticom.

PRIJEVOZ:  oko 240 kuna

HRANA, NOĆENJE i BORAVIŠNA PRISTOJBA: 27€ + 1,25€ po osobi, uključeno: ručak i večera prvi dan, noćenje, doručak i ručak drugi dan  (plaća svaki sudionik davatelju usluga)

Vreće za spavanje SU potrebne !

VAŽNO: Broj osoba je ograničen na 30.

Napomena :

Sudionici pohoda dužni su pridržavati se uputa vodiča. Organizator zadržava pravo promjene programa ovisno o okolnostima.

Odazivom na pohod svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima istoga, te da pristupa pohodu na vlastitu odgovornost

PRIJAVE do 16.02.2016. godine na telefon:Nino Salih 091 1431 936; Patricija 098 96 55760

Organizator:  PD Pazinka Pazin i  HPD “Planik”

Vodiči: Nino Salih mob: 091 1431 936 i Goran Šepić mob: 091 1060510