In memoriam Zvonimir Zvonko Blažević

Jučer je umro Zvonimir Blažević, dugogodišnji pazinski društveni aktivist i protagonist brojnih društvenih događaja u gradu Pazinu. Rođen je 1942. godine u Osijeku, a već kao 19-godišnjak stiže u Pazin, 1961. „trbuhom za kruhom“ te biva zaposlen kao profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u tadašnjoj Gimnaziji „Otokar Keršovani“. Sa sportskim se skijanjem Blažević susreo vrlo rano, tijekom pohađanja Srednje fiskulturne škole u Zemunu (1957.-1961.).

Nedugo nakon toga postaje instruktorom skijanja 1969. godine, pa će brojnim Pazincima ostati u sjećanju kao osoba koja im je približila snijeg i snježne radosti.  Nakon toga životni ga put vodi u Poreč gdje se među ostalim bavi i inovativnim vidovima turizma, pa tako postaje instruktor skijanja na vodi.

Godine 1979. vraća se u Pazin i biva zaposlen unutar tvornice Pazinka, u Službi odmora i rekreacije, gdje pomaže razvoju pazinskog sporta, posebno planinarstva gdje organizira edukaciju te pomaže nastanku i osamostaljivanju današnjeg Planinarskog društva. Za zasluge u planinarstvu 2019. dobiva brončanu značku Hrvatskog planinarskog saveza.
Uz to, aktivan je u brojnim sportovima, od rukometa pa do osnivanja Mountain bike kluba Istra, gdje volontira od 2003. godine, pomaže u organizaciji brojnih natjecanja do posljednjih dana. Posebno se može izdvojiti sudjelovanje u organizaciji Prvenstva Europe u boćanju (PEUB) 1989. godine.
Jedna od tema koja ga ja posebno zaokupljala je ekologija te 1989. jedan je od organizatora velike ekološke akcije „Pazin – jama – ekologija“ što je rezultiralo odazivom oko 300-ak ljudi, izrađenim pješačkim stazama od Kaštela i Hotela Lovac do dna kanjona u pravcu ulaza u ponor Jame, te dio staza u pravcu vidikovca i u pravcu budućih pješačkih staza kanjonom Jame. Trasirano je i uređeno ukupno 1.200 metara staza, od čega je 700 metara posuto tucanikom ugrađeno je blizu 700 komada željezničkih pragova u strme dijelove staze. Djelomično je uređen vidikovac, osposobljeno je osvjetljenje reflektorima te je očišćeno smeće iz tog dijela Jame. Kasnije je sklonost ka ekologiji realizirao kroz rad Građanske inicijative Naš potok, dok je prije toga bio koordinator inicijative Pazin – zdravi grad.

Krajem 90-tih otvara privatnu firmu koja se bavi turizmom, a njegov interes za tu granu se realizira kroz aktivno sudjelovanje u Danima Julesa Vernea, i kroz druge aktivnosti poput festivala Retro Pazin ili obilježavanja 140. obljetnice izgradnje pruge.

Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, osnivač Udruge dragovoljaca Narodne zaštite – podružnice Pazin, a 1992. godine biva imenovan zapovjednikom Samostalne domobranske satnije Pazin.

Obitelji i prijateljima ovim putem izražavamo sućut.

Izvor: https://www.kampanja.net/drustvo/in-memoriam-napustio-nas-je-zvonimir-blazevic/

Fotografija sa osnivačke skupštine Pd  Pazinka, 18.12.1981.
Milivoj Dobrilović, Zvonimir Blažević, Branka Ivančić, Nikola Putica.

ŠPS Četvrti radni vikend – Glocknergruppe

U vrlo nestabilnim atmosferskim uvjetima uspješno održan i četvrti radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Nakon posljednjeg šestog seta predavanja, po programu Hrvatskog planinarskog saveza, održanog 24.04.2024.g. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, na kojemu su prisustvovali svi polaznici škole planinarskog skijanja započele su organizacijske i logističke pripreme za četvrti radni vikend, odnosno završnu ispitnu turu.

Nastavi čitati “ŠPS Četvrti radni vikend – Glocknergruppe”

Planinarski pohod kružnom stazom Brest pod Učkon – V. Planik – M. Planik – Ošalj vrh; Nedjelja, 28.4.2024.

Opis pohoda: Polazimo iz Kuka (Brest pod Učkon) (552 m) prema Velikom Planiku (1272 m), sa Velikog nastavljamo prema Malom Planiku (1259 m) odakle dalje put Ošalj vrha (1177 m). Nakon dolaska na Ošalj vrh započinjemo spust prema Kuku (Brest pod Učkom) i mjestu polaska.

Mjesto i vrijeme okupljanja: 7,00  autobusna stanica Pazin;

Prijevoz: osobnim automobilima, vozimo se do Bresta pod Učkon, parkiramo prije ulaska u selo.

Karakteristike staze: srednje teška staza; oko 7 sati hoda; visinska razlika oko 800 m; dužina staze cca 15 km.

Oprema: standardna za sredogorje, zaštita od sunca, kiše, vjetra, prva pomoć; osobni dokumenti – osobna i planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu

Hrana i piće:  iz ruksaka

Predviđeno vrijeme hodanja od 8,00-16,00 sati

Vodiči:  Albert Jedrejčić (mentor)  i Goran Kliman (vodič – pripravnik)

PRIJAVE: do 27. travnja 2024., na tel. Goran – (091 317 0104), poruka sa imenom i prezimenom.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

Vodiči ne snose odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.

Treći radni vikend – Hoher Sonnblick, Kärnten

U gotovo ljetnim uvjetima uspješno održan treći radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama skijaškog planinarenja.

Nakon petog seta stručnih predavanja, održanog 20.03.2024. g. u prostorijama DND Pazin i očekivanju povoljne vremenske situacije konačno je poduzeta i treća programske tura s već tradicionalnim usponom do pl.doma Zittelhaus u planinskoj skupini Goldberggruppe usred glavnog alpskog lanca Hohe Touren na granici između austrijskih pokrajina Kärnten i Salzburg. Svoju izuzetnu popularnost među visokogorskim planinarskim skijašima opravdava idealnim položajem na samom vrhu planine Hoher Sonnblick (3106m) između glacijalnih kotlina ledenjaka Kleinfleisskees. Bez obzira s koje strane mu se prilazi potrebno je uložiti znatan napor i savladati 1600 metara visine razlike u jednom danu. Očaravajući planinarski doživljaj uz nesmetan puni panoramski pogled dopunjuje i činjenica da se neposredno uz ovaj gostoljubiv i komforan visokogorski resurs nalazi i najstariji europski „Meteorologisches Observatorium“ koji ovdje sa stalnom posadom neprekidno djeluje od 1886. godine.

Nastavi čitati “Treći radni vikend – Hoher Sonnblick, Kärnten”

Izvještaj sa planinarenja Rapskom transverzalom

Naziv izleta: Rapska transverzala

Datum održavanja pohoda: 13.-14. travnja 2024.

Vodiči: Estrelita Belušić (vodičkinja/pripravnica) i Sonja Levak (vodič/mentor)

Trajanje izleta; 2 dana

Vrsta prijevoza; osobni automobili

Polazak u 5,45 h iz Pazina (subota), povratak u 19,30 h (nedjelja)

Broj sudionika; 18

Kratki opis izleta; krenuli smo prema unaprijed razrađenom planu. Razvrstali smo se u pet auta i krenuli put Stinice. Vizure sa magistrale i prvi pogledi na otoke dali su naslutiti da će biti lijepo vrijeme. Sve je išlo prema planu te smo u 10,00 h krenuli iz Mundanija prema vrhu Kamenjak te nakon kraće pauze nastavili put Lopara. Temperatura zraka je bila izrazito visoka od 30-36 C pa je samo hodanje po zahtjevnoj kamenitoj stazi bilo još i teže. No unatoč svemu, svi smo sretno stigli do Lopara. Za drugi dan bilo je predviđeno hodanje od Mišnjaka do Kamenjaka. Obzirom na vremenske uvjete, zahtjevnost staze i iskustvo učesnika, odlučili smo napraviti dvije grupe. Tako je manja grupica krenula od Mišnjaka do Srednjaka i spustila se preko Sv. Damijana do Barbata a drugi dio ekipe hodao je uz  hladovini šume Dundo i posjetio grad Rab. Zahvaljujući našim šoferima koji su prevozili i odvozili grupice od ishodišta do polazišta, svi smo se našli zajedno na plaži Pudarica. Okupali smo se u čistoj, bistroj i ledenoj morskoj vodi, zasladili Rapskom tortom, te sretni i zadovoljni vratili se u Pazin.