Četiri nova vodiča društvenih izleta veliki su korak naprijed

 

Protekloga vikenda na Platku održan ispit za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza A standard, a Planinarsko društvo Pazinka nakon toga je postalo bogatije za čak četiri vodiča društvenih izleta – Patriciju i Alberta Jedrejčića, Adelinu Sergo-Pužar i Sonju Levak.

Ispitu su pristupili planinari iz 11 planinarskih društava iz cijele Hrvatske od čega iz tri istarska – Pazinke, pulskog Glasa Istre i labinskog PD Skitaci te je naziv vodiča steklo 29 kandidata. Ispitnu komisiju predvodio je vodič instruktor Zoran Popovski, a ostali ispitivači bili su Zoran Bistričić, Gojko Crnković i Dorijan Klasnić.

Ispit je tekao u najboljem redu zahvaljujući prvenstveno dobroj pripremljenosti svih kandidata te zalaganju vodiča instruktora, kako na samom ispitu ali i na tečajevima koje su kandidati pohađali. Ispitne teme sadržavale su pisani test te usmeni, kontrolni, razgovor nakon testa; pisani test iz orijentacije uz planinarsku kartu te usmeni ispit; izradu rukohvata na planinarskoj stazi; kontrolu osobne i zajedničke opremu te poznavanje uzlova i osnovno korištenje užeta.

Komisija za vodiče upućuje nove vodiče u matične stanice vodiča Zagreb, Istra, Rijeka i Lika na daljnje usavršavanje putom vježbi i mentorstva iskusnijih kolegica i kolega.

Čestitke na položenom ispitu!