DAN ISTARSKIH PLANINARA I DAN PLANINARSKOG DRUŠTVA PAZINKA

Više od 600 planinara u Brestu pod Učkom

U nedjelju, 13. studenog su proslavljene četiri obljetnice na kojima je sudjelovalo više od 600 planinara koji su prešli stazu od Lupoglava preko sela Semići do Bresta pod Učkom u organizaciji Istarskog planinarskog saveza i Planinarskog društva Pazinka. Lijepo vrijeme i pitoreskna staza s puno vidika privukli su planinare iz cijele Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i Slovenije da dan provedu u druženju i trosatnom pješačenju. Iako se je očekivalo da će biti oko 400-ak planinara, odaziv je zaista iznenadio i same organizatore.

Na samoj svečanosti u Brestu pod Učkom uz grah i glazbu skup su pozdravili Vladimir Fornažar, predsjednik Planinarskog društva Pazinka, Franko Baxa, načelnik Općine Lupoglav, Vladimir Rojnić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza, Vladimir Novak, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza koji je uručio prigodne poklone IPS-u I PD Paznka. U ime  istarske Gorske službe spašavanja nazočio je Sebastijan Labinjan, a iz HPS-a tajnik Darko Berljak. Podijeljena su i priznanja za doprinos razvoja istarskog planinarstva Ivici Richteru iz riječkog PD-a Kamenjak te Željko Kraljić iz crikveničkog PD-a Strilež.

Iz društava koji su pristigli na ovu planinarsku svečanost osima domaćina bili su tu i planinari iz pulskih društava Glas Istre i Elektroistra, rovinjskog Montera, labinskog Skitacija, riječkih Platka,  Kamenjaka, Učke i Transverzalca, umaškog Planika, Ćićarije iz Buja, Skradski vrh, Špičunak iz Lokva,  Obalnog planinaskog društva iz Kopra te veterana pazinskog biciklističkog kluba mountain bike Istra. Pokrovitelj je bila Općina Lupoglav.

Obilježene su četiri obljetnice: 135. obljetnica organiziranog planinarstva u Istri i osnutka Societa Alpina dell’Istria, 105. obljetnica Istarskog planinarskog društva kao podružnice Slovenskog planinarskog društva, 30. obljetnica osnutka Planinarskog društva „Pazinka“ te 10. obljetnica Istarskog planinarskog saveza. Prije 135 godina u Pazinu je osnovano Societa Alpina dell’Istria. Prvi je predsjednik bio Giovanni Fonda iz Pazina na poticaj Antonija Scampicchija. Samo dvije godine prije toga osnovana je najstarija planinarska udruga u Hrvatskoj – Hrvatski planinarski savez. Društvo je okupljalo stotinjak članova iz Pazina, Pule, Kopra, Pićna, Nedešćine, Motovuna i Labina. Organizirani su izleti na Učku, četverodnevni pohod od Trsata do Svetog Petra, Nezakcija, Dvigrad, Vodnjan, Snežnik i Kvarnersko otočje. Istarskog planinarskog društva kao podružnice Slovenskog PD osnovano je 1906. u Pazinu na poticaj dr. Dinka Trinajstića, a prvi je predsjednik bio Luka Brolih. Planinarsko društvo „Pazinka“ iz Pazina osnovano je 18. prosinca 1981. godine. Istarski planinarski savez osnovan je 2001. godine. IPS obuhvaća sedam planinarskih društava s ukupno 1.100 registriranih planinara. Brine o održavanju 370 km markiranih (obilježenih) planinarskih putova na području Istre. Od toga valja istaći Istarski planinarski put (IPP) duljine 170 km, koji povezuje zapadnu i istočnu obalu Istre počevši od Umaga, preko Ćićarije, Učke do Crne Punte iznad Koromačna.

Planinarski pozdrav,

Planinarsko društvo Pazinka
Istarski planinarski savez