Dodijeljene godišnje nagrade HPS-a za planinarski rad i postignuća u 2023. godini; jedna je stigla i u PD Pazinku!

Izvršni odbor HPS-a svake godine odlučuje o dodjeli godišnjih nagrada udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u HPS-u u tekućoj godini. Na temelju praćenja rada tijekom cijele 2023., Izvršni odbor HPS-a je na svojoj 4. sjednici odlučio o dodjeli godišnjih nagrada HPS-a za 2023. godinu. Nagrade su dobitnicima na Novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Domu HPS-a u Zagrebu svečano uručili predsjednik HPS-a Darko Berljak i predsjednik Izvršnog odbora HPS-a doc. dr. sc. Igor Eterović.

Prenosimo popis svih nagrađenih pojedinaca i udruga, a na kraju ćemo se zasebno i s veseljem posvetiti našoj pazinskoj dobitnici.

 • Najbolja planinarska udrugaHrvatsko planinarsko društvo Malačka Donja Kaštela iz Kaštel Starog
 • Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi Patricija Jedrejčić, za djelovanje u PD-u Pazinka, Pazin
 • Najbolje organizirana akcija – PD-u Zanatlija, Osijek za Susret malih planinara Hrvatske u Brodskom Drenovcu
 • Najbolji dužnosnik HPS-a – Damir Janton, pročelnik Komisije za speleologiju i član Uredničkog odbora Hrvatskog planinara
 • Najveći planinarski uspjeh – Daniel Krstulović Opara, za obilazak Hrvatske planinarske obilaznice »u jednom potezu«
 • Najbolji rad s mladima – Hrvatsko planinarsko društvo Željezničar, Zagreb
 • Najveći doprinos planinarskoj publicistici – Željko Bockovac za knjigu Ekstrem
 • Najbolja web-stranica – www.pdsvelebit.hr, stranica PDS-a Velebit, Zagreb
 • Najbolji doprinos markacističkoj djelatnosti – Hrvoje Gold za cjelokupni angažman u Komisiji za planinarske putove HPS-a
 • Najbolja planinarska kuća – planinarski dom Radoboj na Strahinjščici, kojim upravlja HPD Radoboj
 • Najbolji upravljač planinarske kuće – HPD Klek, Ogulin
 • Najbolji domaćin planinarske kuće – Mare i Marko Topić, obitelj koja se skrbi o planinarskom domu Malačka na Kozjaku
 • Posebno priznanje – Neven Kursar, za otkriće novog staništa velebitske degenije na južnom Velebitu
 • Najbolji vanjski suradnik – Ministarstvo turizma i sporta za potporu uređenju i opremanju planinarske infrastrukture kroz projekt Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

Čestitamo svim dobitnicima!

Detaljnija obrazloženja svake dodijeljene nagrade možete pročitati na: https://www.hps.hr/vijesti/24661/dodijeljene-godisnje-nagrade-hps-a-za-planinarski-rad-i-postignuca-u-2023-godini/

 

Posebno ćemo se osvrnuti na nama najdražu nagradu s popisa; onu za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi, koja je otišla u ruke Patricije Jedrejčić.

Prenosimo obrazloženje HPS-a: “Nagrada se dodjeljuje planinarki koja se u ovoj godini osobito istaknula svestranim kvalitetnim organizacijskim radom u svojem društvu, vođenjem planinarske škole i velikog broja izleta, angažmanom u županijskom planinarskom savezu te povezivanjem s drugim udrugama i ustanovama na području Istre.”

A sad malo iz našeg pera. Trud, rad i angažman naše (da, naše!) Patricije već je godinama poznat i prepoznat na lokalnoj razini grada Pazina i planinarskog društva „Pazinka“. Vrlo je brzo taj angažman primijećen i nagrađen na županijskoj razini te je bilo samo pitanje vremena kad će naša krovna planinarska organizacija javno nagraditi ovu iznimnu planinarku. Jer ona je baš to; prije svega ostalog Patricija je iznimna planinarka. Zaljubljenica u planine, prirodu, kretanje, osoba koja vlastitim primjerom pokazuje što su to planinarska etika i planinarski duh. Te iste vrijednosti godinama prenosi na naše članove i sve ostale kojih se dotakne, bilo kroz vođenje udruge, provođenje (velikih i malih) planinarskih škola, motivaciju i podršku prema kolegama planinarima, promoviranjem planinarskih vrijednosti našeg Društva, grada, županije.

Ostaje nam samo naglasiti koliko smo ponosni (i nimalo iznenađeni) što je HPS-ova nagrada za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi pripala Patriciji Jedrejčić, NAŠOJ planinarki.

Čestitamo Patricija!

Tvoja PD Pazinka