Drugi radni vikend – Jamnigalm, Kärnten

Na području idilične alpske doline u austrijskoj pokrajni Koruškoj održan drugi radni vikend Škole planinarskog skijanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjene za članove PD Pazinka s ambicijama
skijaškog planinarenja.
Sukladno odobrenom planu rada, 28.02.2024. i 13.03.2024. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, polaznici škole planinarskog skijanja interaktivno su i s velikim zanimanjem odslušali treći i četvrti set stručnih predavanja po programu Hrvatskog planinarskog saveza nakon kojeg su prionuli organizacijskim pripremama za drugi radni vikend.
U ranim jutarnjim satima subote 16.03.2024.g. započela je prva „ozbiljnija“ dvodnevna skijaška tura i to u planinskoj skupini Goldberggruppe na području visokogorske doline Jamnigalm. Iz tipičnog alpskog mjesta Mallnitz kroz dolinu Taurentall dolazi se do Jamnigalma, impozantne kotline nad kojom dominiraju vrhovi Gesselkopf (2974 m) i Romatenspitze (2696m), koja je ujedno i početna točka svih tura u okruženju.

Zanimljivost da su stari Rimljani prije više od 2000 godina upravo ovdje prvi puta prešli glavni alpski greben na neki način određuje pristupačnost prijevoja na kojem se nalazi Hagener Hütte (2446 m), lokacija planiranog noćenja. Programom utvrđena praktična nastava započela je već na samom početku kroz vizualno prepoznavanje morfologije snježnog pokrivača i tipične transformacije snijega, a nastavila se je tijekom uspona iskustvenim snalaženjem u prostoru uz primjenu specifičnih tehnika orijentacije u planinarskom skijanju sve do, „winterraum“-a, čvrstog bivka za noćenje smještenog neposredno uz ciljani planinarski dom.

Padine obližnjeg Greilkopfa (2579 m) iskoristile su se, sve do sumraka i početka nadolazeće najavljene oluje, za uvježbavanje osnovnih tehnika napredovanja u zimskom planinarenju kretanjem s cepinom i derezama u usponu i silazu, osiguravanje u navezi i vještinama samozaustavljanja padova i nekontroliranog klizanja. Nakon napornih aktivnosti napokon je uslijedila okrijepa i priprema za noćenje koje je polaznike stavilo na kušnju praktičnog prilagođavanja smanjenom komforu i temperaturama zimskog okruženja.

Naredni dan, u nedjelju 17.03.2024. odmah nakon svitanja, u idiličnom okruženju alpskog jutra, uslijedio je skijaški spust u uvjetima sviježe napadalog snijega natrag sve do početne točke u Jamnigalmu. Tijekom spusta polaznici su imali prilike prvi puta doživjeti izazov planinarskog skijanja u promjenjivim uvjetima netaknute snježne podloge uz primjenu sigurnosnih postupaka u upravljanju rizikom kroz specifičnu komunikaciju.
Odmah nakon kratkog odmora i energetskog osvježenja započela je i druga skijaška tura radnog vikenda i to klasičnim smjerom uspona prema vrhu Romatenspitze (2696m). Ova, inače jedna od najpopularnijih skijaška tura u Nacionalnom parku Hohe Tauern, tehnički malo zahtjevnija i duža od prethodne, polaznicima je pružila iskustvo nužne upornosti i snalaženja u izazovnijim okolnostima i intenzivnijem naporu skijaškog planinarenja kako u usponu tako i u spustu.

Na kraju drugog radnog vikenda, puni entuzijazma i dobrog raspoloženja nakon analize i evaluacije svih provedenih aktivnosti, polaznici su izrazili pozitivno nestrpljenje prema novim izazovima očekivanih u nastavku skijaškog školovanja.
Autor teksta: M.Nikšić
Autori fotografija: V.Škof, S.Černjeka, M.Nikšić