Godišnja skupština pazinskih planinara

Prije nekoliko dana (27. prosinca 2017.) članovi Planinarskog društva „Pazinka“ iz Pazina održali su redovnu godišnju skupštinu u Društvenom centru „Veli Jože“ u Pazinu te na taj način ispratili 2017. godinu, godinu bogatu brojnim i raznolikim aktivnostima.

Različite aktivnosti namijenjene svima
U izvještaju o radu, koji je bio jedna od tema, pred pazinskim planinarima svojevrsni rezime godine održala je Patricija Jedrejčić , koja je u polusatnom govoru iznijela presjek protekle godine. Tako je društvo u veljači organiziralo lakši pohod na relaciji Gračišće – Pićan, te na Plitvička jezera, vrhove Medviđak i Oštri, u ožujku je sudjelovalo na pohodu u organizaciji Istarskog planinarskog saveza od Poklona do Vojaka i Babinog groba te kanjonom Vranjske drage. U travnju kada je održan uspon od Šušnjevice do Vojaka, zajedno s Gradom Pazinom i Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije održana je javnozdravstvena akcija „Hoditi i zdravi biti“ s izrazito velikim odazivom građana, te je organizirano planinarenje na Osorčicu na otoku Lošinju. U svibnju je održan tradicionalni Međunarodni dan pješačenja uz potporu Turističke zajednice Središnje Istre, održano je pješačenje povodom Dana Općine Tinjan te je organiziran odlazak na vrh Petehovac. U lipnju je organiziran laganiji izlet od Račje Vasi do Orljaka te teži dvodnevni u Sloveniju – na Begunjščicu, Zelenice i Stol. Krajem lipnja završeni su radovi i svečano je otvorena novoobnovljena staza Malenica. Projekt je realiziran uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Šezdeset je planinara iz cijele Istre, riječkog zaleđa tada prošlo stazom do Zelengrada. U srpnju i kolovozu se je desetoro članova pridružilo visokogorskom pohodu u Kamniško-savinjske Alpe u organizaciji HPD Planik iz Umag dok su oni željni lakšeg planinarenja istovremeno odabrali dvodnevni izlet na Šatorinu i Veliki Rajinac. Početak listopada bio je rezerviran za tradicionalni memorijalni pohod na Slavnik dok je za Dan neovisnosti organizirano pješačenje od Boruta stazama Svetog Silvestra i Svetog Kocijana. U istom mjesecu je organizirano pješačenje u Tinjanu povodom njihovo „pršutarskog sajma“ te je organiziran Dan IPS-a stazom od Bresta preko Žbevnice do Špičastoga vrha. Krajem listopada je održan i izlet s učenicima Područne škole Karojba od Valigaštra do Badavce.
U studenom je koprivnički visokogorac i zanimljivi predavač Matej Perkov održao tri predavanja u Istri i to u Labinu u Gradskoj knjižnici pod nazivom „Gruzija – Kavkaz 2016“ te u Pazinu u Društvenom centru „Veli Jože“ i u Puli u Društvenom centru Rojc pod nazivom „From sea to summit –Morocco 2015“. Pazinski je Društveni centar bio premalen da prihvati sve zainteresirane koji su željeli čuti ovog osebujnog predavača koji je u jednom dahu u dvosatnom predavanju približio ne samo visoka gorja već i život i običaje ljudi koje je sretao po Maroku. Istog je dana ujutro održao predavanja u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu i Područnoj školi Trviž na kojima je na zanimljiv i pristupačan način osnovcima približio osnove planinarstva i visokogorstva. Za kraj mjeseca održano je planinarenje na Krku, od Treskavca na vrh Obzovu do Stare Baške. Prosinac je obilježilo pješačenje po Franetovom putu, kružnom stazom od Bresta pod Učkom preko Tenkovskog polja. U prosincu je završio i projekt društva „Kretanje je pola zdravlja“ kojeg je financirao Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.

Završen visokogorski tečaj u listopadu
Povodom sve češćih pohoda u visokogorje (iznad 3.500 m) i iskaznog interesa planinara, Istarski planinarski savez (IPS) organizirao je prvu visokogorsku edukaciju na razini tečaja (VGT). Temeljem kriterija stručnog znanja i iskustva, za voditelja VGT određen je Mladen Nikšić, pročelnik HGSS Stanice Pula, dok su za suradnike/edukatore VGT određeni Danijel Simonetti član PK Picugi Poreč i Stanice planinarskih vodiča Istra, te Boris Gajski, član AO Pula. Tečaju, koji je održan u razdoblju od 30.3.2017. do 29.10.2017. godine, je pristupilo 14 polaznika, a uz pazinske tu su bili i planinari iz pulskog „Glasa Istre“ i Planika“. Tečaj se sastojao od šest predavanja i tri visokogorske ture. Predavanja su održana u Društvenom centru “Veli Jože” u Pazinu, a obuhvatila su teme: mehanika ledenjaka, tehnike kretanja i napredovanja, lavine, bivakiranje, visinska fiziologija i prva pomoć, te osnove spašavanja. Visokogorske ture održane su na lokacijama Grossglockner , Ortler i Marmolada. Na njima su praktički obrađene teme: priprema uspona, izrada osnovnog ledenjačkog naveza, kretanje i osiguranje, izrada sidrišta u snijegu, stijeni i ledu, komunikacija, izvlačenje i spašavanje iz ledenjačke pukotine, prisilno bivakiranje, izrada snježnog profila, procjena lavinske opasnosti i korištenje opreme u tom slučaju.
Predstavljen plan pohoda za 2018. godinu
Jedrejčić je predstavila i plan pohoda za 2018. godinu istaknuvši kako je bio princip slaganja taj da se zadovolji čim šira struktura članstva. Prvi je izlet planiran za 14. siječnja i to iz Zagrada za Sisol i spuštanje u Plomin. Za veljaču su planiran izlet kanjonom Rječine, a za ožujak pohod po Istarskom planinarskom putu od Planika do Ošlja te visokogorski zimski uspon na Vršič. U travnju se planira odlazak na cresku Tramuntanu te osvajanje biokovskog vrha Vošac ponad Makarske. Prve nedjelje svibnja će se održati tradicionalni međunarodni dan pješačenja u Pazinu i obilježavanje dana Općine Tinjan, te planinarenja na Ličku Plješivicu. U lipnju se planira osvajanje velikog vrha Košute na Karavankama te memorijalni uspon na Učku. Srpanj nudi zanimljiv izlet na dolomitske Tre Cime, a kolovoz je isto rezerviran za Dolomite i osvajanje vrha Monte Civeta tzv. via ferratom. U istom će se mjesecu organizirati i izlet na Triglavska jezera. U rujnu se planira uspon na Krn, a u listopadu četiri planinarenja – započinje se memorijalnim usponom na Slavnik, nastavlja se pješačenjem u Borutu, slavit će se Dan istarskih planinara na Ćićariji te se pješači Stazom suhozida u Tinjanu. Za kraj godine planiran je već polako tradicionalni izlet Franetovom stazom, nazvanom po Franji Paulišiću, dugogodišnjem pazinskom planinaru.
Uz sve navedeno to planira se provesti opća planinarska škola te intenzivirati rad s djecom i mladima.
Financijska stabilnost društva
Sonja Levak, koja u društvu skrbi o računovodstvu, iznijela je izvršenje financijskog plana, te je ove godine postignuta financijska stabilnost Društva. Sveukupno je uprihodovano 46,1 tisuća kuna, a za brojen aktivnosti rashodovano 47,5 tisuća kuna. Manjak je pokriven „plusom“ iz prethodnog razdoblja te je društvo trenutno u ukupnom plusu s nešto manje od 5 tisuća kuna.
Podršku radu društvu dao je i Nadzorni odbor, čije je izvješće pročitao predsjednik Vladimir Fornažar.
Društvo je ove godine podržano od strane Zajednice sportskih udruga Grada Pazina, Grada Pazina, Istarske županije – Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Općina Cerovlje i Karojba, Turističke zajednice Središnje Istre te vlastitih prihoda.
Anton Finderle