Istarski planinari aktivni na nacionalnom nivou

Planinarske udruge bilježe rekordan broj članova

-Ukupno se u Hrvatskoj bavi 32.776 ljudi planinarstvom, što je rekordan broj registriranih planinara, rečeno je nedavno na sjednici Hrvatskog planinarskog saveza, na kojoj su nazočili i brojni predstavnici istarskog planinarstva, koje također spada u red organizacijski razvijenijih u državi. Na nacionalnoj razini desile su se u proteklom periodu velike promjene – nakon dugog niza godina Darko Berljak napustio je mjesto glavnog tajnika HPS-a i postao predsjednik saveza, a na to mjestu zamijenio Hrvoja Kraljevića nekadašnjeg ministra obrazovanja. Novi glavni tajnik je poznati planinarski publicist Alan Čaplar, dok je dopredsjednicom Saveza postala Jadranka Čoklica iz Varaždina, a predsjednikom Izvršnog odbora je postao Darko Grundler iz Kutine.
U najviše tijelo upravljanja – Izvršnom odboru, interese istarskog planinarstva promicat će Opatijac Igor Eterović, iz jedne od članica Istarskog planinarskog saveza (IPS-a), kojeg uz planinarska društva iz Istarske županije čine i Lisina iz Matulja te Knezgrad iz Lovrana.
Predsjednik IPS-a Goran Šepić na sjednici HPS-a je imao istaknutu ulogu unutar verifikacijske komisije za izbor radnih tijela. Uz njega iz istarskih društava sjednici su nazočili Goran Kos – predsjednik najvećeg istarskog planinarskog društva – Glasa Istre, Anton Finderle – dopredsjednik PD Pazinke, Jasna Sabadin iz umaškog Planika, Saša Kardinar, predsjednik Stanice planinarskih vodiča Istre te Mladen Nikšić, bivši dugogodišnji pročelnik pulske stanice Gorske službe spašavanja, Loreta žepina iz lovranskog Knezgrada te Robert Koprivnjak iz matuljske Lisine.

SONY DSC