NIKOLA HORVAT PREDAVANJEM U PAZINU ZAPOČEO ISTARSKU TURNEJU

Istarska turneja pustolova, putopisca i autora knjige Barinški epitaf Zagrepčana Nikole Horvata započela je jučer (ponedjeljak) u pazinskom Društvenom centru Veli Jože u Pazinu i izazvala veliki interes građana. U inspirativnom je tonu ovaj 38-godišnji hodač ispripovijedao o događajima koji su ga pratili u putešestviji Stazom pacifičkih vrhova (Pacific Crest Trail) kako na vanjskom, tako i na unutarnjem duhovnom planu.
Horvat je inspririran dokumentarcima o tom putu odlučio da će propješačiti jednu od najduljih pješačkih staza na svijetu dugu čak 4.300 kilometara od meksičke granice na jugu Sjedinjenih Američkih Država preko južne, centralne i sjeverne Kalifornije, Oregona i Washingtona do kanadske granice na sjeveru. Stigavši na cilj Horvat je rekao kako se nije osjećao kao pobjednik, već je zbog psihofizičkog stanja želio čim prije završiti hodanje riječima: – Ništa nije veliko kao ljudski duh!

O brojnim susretima i dogodovštinama s drugim hodačima, ali i brojnim volonterima – pomagačima tzv. anđelima hodača, koji im zdušno pomažu, slušala je dupkom ispunjena prostorija Društvenog centra, u kojoj se natiskalo 60-ak zainteresiranih. Horvat je na svoj osebujan način opisivao susrete i hodanja po različitim tipovima terena i vremena od pustinjskih predjela po ogromnim vrućinama i po snježnom vremenu. Posebno su zanimljivi bliski susreti s opasnim životinjama poput pume, čegrtuše, medvjeda i drugih. Među brojnim nadahnjujućim mislima koje su se mogle čuti može se izdvojiti i misao da su „bol, patnja, jad i bijeda privremeni, a odustajanje – vječno!“.
Svaki hodač na tom putu, na kojem se hodači u pravilu radikalno promijene, dobiva poseban nadimak, a njemu su nadjenuli ime Tesla.

U drugom dijelu večeri pušten je film „Tesla – Year of Beginning“ koji prikazuje isječke s tog putovanja, ali i osobnu Horvatovu kalvariju. Uz ostale daljnje hodajuće projekte Horvat je predstavio projekt Croatia long distance trail, u kojem će cijelu Hrvatsku povezati jednom dugom pješačkom stazom.

Nakon Pazina imat će gostovanja u Labinu, Poreču, Puli te turneja završava u petak u Umagu.

Tekst i foto: Anton Finderle