Obavijest za polaznike male planinarske škole – dvodnevni pohod na Žbevnicu -subota i nedjelja (24.-25.11.2018.)

-Prijevoz: organiziran autobus ;-Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobusna stanica Pazin u 10,00 h

Plan rada za subotu i nedjelju (u slučaju lošeg vremena imamo rezervni plan za aktivnosti u domu)

Subota, 24.11.2018.

Polazak za Brest. Nakon 15 min hoda dolazimo do doma. Smještaj u dom i ostavljanje viška stvari u domu. U ruksaku neka bude neka vrećica u kojoj će moći pustiti višak stvari. Ovisno o vremenskim prilikama krećemo na pohod (Orljak, Gomila ili Žbevnica) te vježbamo orijentaciju na terenu. Vraćamo se u dom, pripremamo večeru, vježbamo čvorove.

Navečer ćemo ponoviti naučeno gradivo iz male planinarske škole:
1. Kretanje i opasnosti u planinama: objektivne i subjektivne opasnosti, otklanjanje i izbjegavanje opasnosti, signalizacija u slučaju opasnosti ili nesreće.

  1. Pripreme za odlazak u planinu: psihička i fizička priprema, izbor cilja, planinarska literatura, izbor hrane i opreme za turu, uključivanje u već organizirane akcije, planinarska fotografija.
  2. Boravak u planinama: specifičnosti dužeg boravka u planinama, planinarski domovi (kućni red, ponašanje u slučaju nedostatka prostora, minimum vode, mogućnosti prehrane), skloništa, logorovanje i prinudno bivakiranje, higijena u planinama.
  3. Kretanje u planinama: osnovna pravila za kretanje, uspon i silaz, tehnika, brzina, ritam, odmor i odmorišta, teren kojim se kreće, priređeni i osigurani putevi (markacije i markiranja), osigurani putevi i mimoilaženja, vezni putevi (transverzale).
  4. Prva pomoć: smisao prve pomoći,pristup unesrećenom, nadziranje glavnih životnih funkcija,reanimacija, ozljede i način pružanja prve pomoći.
  5. Osnove spašavanja i GSS: izvješćivanje o nesreći, organiziranje spašavanja, transport unesrećenog, Gorska služba spašavanja.
  6. Korištenje tehničke opreme: upoznavanje s opremom (klin, uže, sponka, cepin, dereze), navezivanje na uže, kretanje u navezu, korištenje principa “tri čvrste točke” pri kretanju po strmom terenu.
  7. Čvorovi:) osmica, bulin (pašnjak), dvostruki križni čvor, vrzni, prusik, ambulantni i osiguravajući
  8. Orijentacija: strane svijeta, približna orijentacija prema terenu, kretanje uz kartu i kompas, topografski znakovi,GPS

    Večera, druženje, spavanje.

 

Nedjelja, 25.11.2018.

Vježba na terenu, ručak, pospremanje doma.. Dom napuštamo cca u 16 sati. Odlazak u Pazin.

Obavezno ponijeti sa sobom (osobnu), zdravstvenu i planinarsku iskaznicu

-Oprema: Standardna oprema za nisko gorje (gojzerice, zaštita od sunca i kiše u skladu sa vremenskim prilikama, rezervna odjeća, higijenski pribor..

Dom je opskrbljen madracima i dekama – potrebna je lagana vreća za spavanje ili obična plahta, rezervna odjeća, šlape ili lagane tenisice za po domu.

-Hrana i piće: organizirana prehrana u domu – prvi dan večera, drugi dan doručak i ručak (kupit će se namirnice i spremati ćemo hranu u domu). U ruksak treba spremiti hranu za prvi dan pješačenja , večeru ćemo si napraviti u domu. U domu ima vode tako da nije potrebno nositi veće količine ali neka u ruksaku budu boce u koje ćemo nadopunit vodu. U nedjelju ćemo napravit doručak i panine za pješačenje i ručak.

-Opis vježbi:

Planinarenje okolicom Žbevnice (Žbevnica, Orljak, Gomila…) ovisno o vremenskim prilikama uz vježbe na terenu (načini hodanja, orijentacija, praćenje znakova…).

-Voditelji: Patricija Jedrejčić , Sonja Levak, Anton Finderle, Zoran Brajković

Djeca mogu ponijeti društvene igre da se mogu navečer zabaviti (u domu smo bez interneta, ni signal nije baš dobar, a struja je na agregat) tako da će nam bit romantično;)

Osigurali smo i čeone lampe za svu djecu.

Molimo da do četvrtka, 22.11.2018. do 20 sati javite eventualnu spriječenost za dvodnevni pohod kako bismo znali organizirati potreban broj mjesta u domu.

Projekt je financiram putem projekta „Edukacijom i kretanjem do zdravlja od malih nogu“ sredstvima Središnjeg državnog ureda za šport, Zajednice sportskih udruga Grada Pazina i Istarskog planinarskog saveza te je besplatan za sve sudionike male planinarske škole.