Održana 3. radionica Visokogorskog odsjeka Pd Pazinke

U subotu, 22.8.2020. na penjalištu Kamena vrata kod Buzeta, uspješno je održana i 3. radionica “Rope technique” čime je završen prvi krug pokrenute inicijative podizanja razine naprednih planinarskih kompetencija članova PD Pazinka u organizaciji Visokogorskog odsjeka Planinarskog društva Pazinka.

Ovoga puta zadani poligon bio je kompleksniji i procesno zahtjevniji u okruženju realnih uvjeta i izloženost rada na visini. Podijeljen na tri segmenta: uspon osiguranim smjerom, traverza pripremljenim gelenderom i spust po užetu, poligon je od polaznika zahtijevao višu motiviranost, sposobnost i vještinu u savladavanju planinarskih izazova.

Zadovoljstvo 12 polaznika, koji su evidentno pomakli svoje osobne granice na siguran i kontroliran način, izrazilo se zahtjevom za repeticiju savladavanja poligona bez obzira na vrlo zahtjevne ljetne uvjete rada što je mentorskom timu u sastavu Mladen Nikšić, Goran Šepić i Saša Dobrić dalo dodatnu motivaciju i potvrdu za uloženi napor. Ovoga puta timu se pridružila i dr.Taša Lacković ekspedicijska liječnica i gorska spašavateljica HGSS-a.

S obzirom na pokazani interes aktivnosti ove inicijative planski će se nastaviti održavanjem još jedne „RT“ radionice u jesenskom terminu kao uvod u sustavnu edukaciju zimskih planinarskih tehnika za članove PD Pazinke.

Planirana četvrta „RT“ radionica može se očekivati tijekom mjeseca listopada i bit će još više tehničke razine, kompleksnija i procesno zahtjevnija. Imperativ će svakako biti samostalnost i odgovornost u kontroliranim uvjetima zadanog poligona dok će pristup radionici biti moguć samo uz prethodnu demonstraciju rutine u svim do sada obrađenim tehnikama!

U međuvremenu svi zainteresirani članovi PD Pazinke imaju priliku zatražiti individualni mentorski rad i utvrditi stečeno znanje ili otkloniti moguće nedoumice.