Održana 4. “Rope techinque” radionica

  1. radionica “Rope technique”, čije je održavanje planirano na penjalištu Kamenjak iznad Grobničkog polja, održala se je u subotu, 03.10.2020. u Pazinu na bolderu SPK Hiperaktiv. Nepogodni vremenski uvjeti i sigurnosna procjena prisilili su organizatora na promjenu lokacije zaključne vježbe i demonstracije stečenih znanja i vještina nužnih u visokogorskom planinarstvu. Ovom prilikom zahvaljujemo se sportsko penjačkom klubu Hiperakiv   na ljubazno ustupljenim resursima.

Pokrenuta inicijativa Visokogorskog odsjeka Planinarskog društva Pazinka i izbor sistematičnog i stručnog pristupa podizanja razine naprednih planinarskih kompetencija članova PD Pazinka, u organizaciji Komisije za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje, polučila je odlične rezultate.

Evaluacija 12 polaznika članova PD Pazinke, koji su svojim trudom i iskazanim interesom dosegli zaključnu razinu ove ovlaštene mentorske edukacije, na siguran i kontroliran način u uvjetima zadanog poligona, potvrdila je napredak i pomak njihovih osobnih granica. Razumijevanjem teorije i savladavanjem praktične izvedbe u radu s užetom (Rope technique) stekli su uvid u potrebnu sigurnosnu razinu upravljanju rizicima u visokogorskom planinarenju. Ova planska aktivnost visokogorskog odsjeka svakako će im biti korisna u ambiciji daljnjeg sistematiziranog planinarskog usavršavanja temeljem „Programa osposobljavanja u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog saveza.

Razumijevanje važnosti poštivanja pravila i protokola potaklo je planiranje daljnjih aktivnosti i organizaciju redovitog mjesečnog održavanja dostignutih sposobnosti i uvježbavanja vještina do razine rutina. Tako će Visokogorski odsjek planski nastaviti s održavanjem kompetentno dostignute stručne razine a zainteresirani članovi PD Pazinke imat će priliku zatražiti individualni mentorski rad i utvrditi stečeno znanje ili otkloniti moguće nedoumice.

Zahvaljujemo Komisiji za visokogorsko planinarenje i planinarsko skijanje IPS-a i mentorskom timu, u sastavu Mladen Nikšić, Saša Dobrić i Goran Šepić, na posvećenom vremenu i uloženom naporu u održavanju ovog kompetentnog i kvalitetnog planinarskog osposobljavanja.