Održana redovna izborna skupština PD Pazinka

Redovna izborna skupština Planinarskog društva Pazinka održana je 28. rujna u društvenoj prostoriji u sklopu bivše vojarne Veli Jože u Pazinu.

Na Skupštini su uz planinare, bili gosti Vedran Kos, dopredsjednik Istarskog planinarskog saveza i Mladen Nikšić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Pula. Izabrana su nova upravljačka tijela i promijenjen je Statut Društva, prihvaćen je Financijski plan i program te Program rada za 2012. godinu

Dosadašnji dugogodišnji predsjednik Društva Franjo Paulišić jednoglasnom je Odlukom postao počasni predsjednik. Za novog predsjednika je izabran Vladimir Fornažar, a dopredsjednika Giovanni Sirotti – Nini. Nova tajnica Društva je Patricija Jedrejčić, koja će biti zadužena za produljivanje ili sticanje članstva u Planinarskom društvu.

U upravni odbor su osim gore izabranih, koji taj status stječu automatizmom, izabrani još Adelina Sergo-Pužar iz Lupoglava te Sonja Levak iz Motovuna. Za predsjednika Nadzornog odbora je izabran Anton Finderle, uz članove Milojku Srdoč i Dušana Paćelata. Njihovi zamjenici su Mirjana Ćus, Branko Crljenica i Lucija Fabijan. Od tijela još je izabran i Sud časti društva kojem je predsjednik postao Janko Erik iz Karojbe, članovi Biserka Lončar i Željko Marinčić, a njihovi zamjenici su Marija Fornažar, Ivan Sergo i Alberto Jedrejčić

U svom govoru novoizabrani predsjednik Vladimir Fornažar napomenuo je da će slijediti Programsku osnovu Društva među kojima stoji da stvara uvjete za razvoj planinarskih djelatnosti, organizira djelatnosti za očuvanje planinske prirode i čovjekove okoline, te očuvanje kulturno – povijesnih spomenika u planinama. Društvo organizira izlete, pohode, ture, ekspedicije, taborovanja, planinska natjecanja i druge oblike planinskih i društvenih aktivnosti. Organizira izgradnju, obilježavanje, čuvanje i održavane planinskih puteva, staza, transverzala i veznih puteva, Propagira planinarstvo kod mladih i građana te organizira i provodi odgojno – obrazovni i kulturni rad među planinarima. Njeguje planinarsku etiku, razvija čovjekoljublje, nesebičnost, ispravan odnos prema prirodi i smisao za njezino očuvanje.

Od skorih akcija najavljeno je obilježavanje 135. godišnjice organiziranog planinarstva u Pazinu i Istri, 105. obljetnice od osnutka istarske podružnice Slovenskog planinskog društva u Pazinu, te obilježavanje 30. obljetnice od osnutka Planinarskog društva “Pazinka” – 18. prosinca.

Dopredsjednik Kos u ime Istarskog planinarskog saveza, predao je izrađeni document “Izvješće o pregledu trase Istarskog planinarskog puta” i druge karte IPS-a. Zvonimir Blažević, informirao planinare o inicijativi za održavanje izložbe fotografija, kojom će se 18. prosinca 2011. godine obilježiti ova godišnjica.

Neformalni dio Skupštine završio je u planinarskom duhu – veseljem, druženjem i pjesmom u konobi Bažon u Gračišću, gdje je dogovoren i prvi izlet u nedjelju,02. listopada 2011. godine na Slavnik, gdje se održava tradicionalni memorijalni pohod.