Održana stručna radionica “Rope technic” za članove VO Pd Pazinke

S obzirom na potrebu i pokazani interes članova Visokogorskog odsjeka Planinarskog društva Pazinka, u subotu, 13.6.2020 ,na penjalištu Punta Corrente u Rovinju održana je stručna radionica

“Rope technic” vježbi.

Radionici je prisustvovalo 12 aktivnih članova VOPD Pazinka a vodio ju je kompetentni i kvalificirani tim u sastavu Mladen Nikšić, Saša Dobrić i Goran Šepić.

Polaznici radionice su kroz vježbe upoznali, usavršili i nadopunili znanja iz “Rope technic” kao osnovne razine znanja u visokogorstvu što uključuje: poznavanje i sigurno korištenje čvorova, tehnike osiguravanja u napredovanju, tehnike spuštanja užetom.

Kroz uvodni teorijski i praktički dio na samoj stijeni, uz pomoć i stalni nadzor strpljivog tima, polaznici radionice svladali su i usavršili spomenute tehnike, te pravilno korištenje i rukovanje potrebnom opremom.

Obzirom na zahtjevne uvjete u visokogorstvu (visina, napor, meteorološki uvjeti…), nužno je sigurno, precizno i brzo znati primijeniti stečeno znanje kako bi boravak na velikim visinama pružao užitak , a ne stres ili nezgodu.

Iako je nekima ovo bio prvi susret s penjanjem i spuštanjem užetom, svi polaznici su svladali zadane vježbe te pomakli svoje osobne granice kao što je na kraju naglasio i sam voditelj radionice Mladen Nikšić.

Polaznici su krajem radionice iznijeli svoja pozitivna mišljenja i osvrte na organizaciju i program radionice, sa zaključkom da trebaju konstantno vježbati i usavršavati svoja znanja i vještine jer samo točnom i sigurnom primjenom istih omogućuje sigurne visokogorske pohode.

Završnom analizom zajednički je utvrđeno i dogovoreno da će se stručne tematske radionice Visokogorskog odsjeka Planinarskog društva Pazinka kontinuirano nastaviti dalje u mjesečnim ciklusima uz očekivani angažman svih njegovih zainteresiranih članova.