Pazinski planinari po drugi put na Papuku i Daruvaru

Veseli i puni dojmova proveli smo protekli vikend planinareći zapadnim dijelom Papuka, koji posjećujemo drugu godinu za redom u siječnju mjesecu. Iako nam vrijeme nije bilo sklono, u smislu predivnih vidika koji pucaj s obronaka Papuka. Naš vodič Josip Prević je svojom osobnošću, kako u divljini bukovih i hrastovih šuma, čiju je tišinu na tren ispred nas prekinula plaha košuta, tako i u nedjeljnoj šetnji po jednoj od najljepših hrvatskih kontinentalnih gradova – Daruvaru.
Krenuli smo na put u petak popodne i nakon smještavanja i noćenja, ujutro rano uz doručak – kobasice i mast na kruhu, krenuli put Dobre Kuće. Simpatični naziv predstavlja srednjovjekovnu utvrdu iz 14. stoljeća, 8 km od Daruvara, od kojih su se u magli vidjeli samo okviri. Nastavili smo usponom i daljnjim hodom prema drugoj utvrdi – Stupčanici, uz koju se veže zanimljiva legenda. Bile su dvije sestre plemenitog roda koje su odlučile da svaka podigne svoju utvrdu – grad. Gradnja je započela istovremeno. Kada su se poslije izvjesnog vremena susrele, jedna drugoj su se pohvalile, ali samo je jedna uspjela sagraditi grad, pa reče da je podigla “dobru kuću”. I tako je nastala Dobra Kuća. Druga sestra izgradila je samo jednu omanju kulu koja je sličila na stupac te je tako nastalo ime Stupčanica.
S obzirom na fizičke mogućnosti razdijelili smo se na dvije grupe. Prvu koju su vodili Goran Jureković, Tihomir Djedović – Cigo i Aleksandar Borojević – Alek vratila preko usjeka Skočaja natrag do planinarskog doma na Petrovom Vrhu. Drugu, u kojoj je uz Josipa vodič bio i Narcis Smojver, produljila je do geodetske piramide na Vranom Kamenu i preko Bajine Poljane uputila se natrag u Petrov Vrh. U atmosferi hodanja pomalo nalik onoj u filmu “Doktor Živago” putem je već pomalo promrzle i umorne planinare dočekala “sačekuša” u obliku domaće daruvarske pive koju je dovezao Alek. U domu vesela atmosfera pod budnom paskom visokogorke Nade Novotni i Vlatka Šulentića – Šuce. Zima koja nam je ušla u kosti, učinila je Lučilin paprikaš još ukusnijim, a vozač Mauricio je osim svojim šalama toplini atmosfere doprinio i odatnim zagrijavanjem doma.
Drugi dan se nažalost magla nije razišla, a dan je započeo odličnim burekom Faruka Demirija – inače proglašenim najboljim burekom u 2019. godini. Spuštanjem u grad, planinari su obišli daruvarske znamenitosti, parkove i centar grada, te završili posjetom u Termalnom parku. Većini je, koja je prvi put pohodila ovaj centar češke manjine u Hrvatskoj, ovaj mali grad predstavio pravo otkriće.

Fotografija Planinarsko Društvo Pazinka Pazin.