PD Pazinka ima nove planinarske vodiče A standarda

Planinarski vodiči educirani i osposobljeni kroz sustav školovanja HPS-a čine okosnicu svakog planinarskog društva. Bez njih nema zajedničkih izleta, tura i pohoda.

Vodič za A standard vođenja – ljetno planinarenje  postaje se tako da, nakon Opće planinarske škole i određenog iskustva u planinarenju, pristupi se vodičkom tečaju, zatim odradi pripravnički staž s najmanje 10 kvalitetnih dana rada u matičnom društvu i vođenja te se na kraju ide na ispit kojeg organizira Vodička komisija HPS-a.

U subotu 14.11.2020. na Platku organiziran je ispit za A  standard vođenja. Iz PD Pazinke na ispit su pristupili Tatjana Družetić, Loredana Šperanda i Igor Gržinić.

Sam ispit se sastoji od pismenog dijela ispita, praktičnog dijela; poznavanje i korištenje planinarske opreme, ispitna tura vođenja grupe po terenu, orijentacije, izrade šumskog rukohvata, poznavanje čvorova, osnove spašavanja i  prve pomoći i usmenog dijela ispita.

Ispitnu komisiju činili su instruktori vodiči; Nikola Šebrek, Alen Čančarević, Dubravko Balent i Domagoj Potrebica.

Svo troje kandidata PD Pazinke uspješno je riješilo sve zadatke, položilo ispit te dobilo značke Vodičke službe HPS-a  za  vodiča A standarda.

Igor Gržinić