Planinarski pohod na Klek (Ogulinski) 1182 m/nv u nedjelju 14.1.2024.

Mjesto i vrijeme okupljanja: 4.45-5.00 autobusna stanica Pazin; Polazak: 5.00 h

Prijevoz: autobus (cijena 30 eura)

Klek je istaknuta planina na rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. To je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Ima oblik 3-4 km dugog hrpta strmih strana, na čijem vrhu je 200 metara visoka stjenovita glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vještica u olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klekova vršna stijena bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona, zbog čega se Klek naziva kolijevkom hrvatskog planinarstva. (Izvor:Wikipedija)

Ovisno o sudionicima pohoda postoji mogućnost organiziranja A i B grupe (A grupa kreće iz Puškarić sela dok bi B grupa krenula kraćom stazom iz Bjelskog)

Opis pohoda:

A grupa

Pohod  započinje u Puškarić Selu kod Molinarijevog mosta. Od mosta prolazimo kroz selo te se uspinjemo prema vidikovcu Golubinac. Od vidikovca nastavljamo Ferdinom stazom lijepim obroncima te slijedi strmi uspon prema planinarskom domu “Klek”. Nakon kraće pauze slijedi uspon na sami vrh Kleka koji od doma traje otprilike 30′. S vrha je lijep vidik prema Bjelolasici, Risnjaku, Ogulinu i jezeru Sabljaci, a za lijepih dana vide se i Alpe.

B grupa

Vožnja autobusom do Bjelskog planinarskom stazom prema planinarskom domu “Klek”. Ovaj uspon razmjerno je strm, ali je najkraći. Nakon otprilike 50′ uspona kroz šumu stiže se do planinarskog doma “Klek” pod vršnom stijenom.

Grupa A i B

Uspon od doma na sam vrh traje 30′, a na usponu se treba mjestimično koristiti i rukama (postavljene su sajle za osiguranje).

Sa vrha se pruža lijep vidik prema Bjelolasici, Risnjaku, Ogulinu i jezeru Sabljaci, a za lijepih dana vide se i Alpe.

Slijedi silazak sa vrha i odmor u Planinarskom domu Klek te spust u Bjelsko gdje će nas čekati autobus. Ukoliko nam ostane dovoljno vremena posjetit ćemo i  Zavičajni muzej u Ogulinu gdje se, između ostalog, nalazi i alpinistička zbirka.

Karakteristike staze: srednje teška staza; od 5-6 sati hoda; visinska razlika oko 600 -700 m/nv (ovisno o grupi A ili B)

Oprema: standardna za sredogorje, zaštita od sunca, kiše, vjetra i snijega, štapovi (poželjni), prva pomoć; osobni dokumenti – osobna i planinarska iskaznica sa uplaćenom članarinom za tekuću godinu

Povratak u Pazin u večernjim satima.

Hrana i piće:  iz ruksaka

Vodiči:  Estrelita Belušić i Patricija Jedrejčić

PRIJAVE: do 9. siječnja 2024., na tel. Patricija – 098 96 55 760; (poruka sa imenom i prezimenom). Lista se formira prema redoslijedu prijava. Nakon prikupljenih prijava organizirat će se zajednički sastanak (u srijedu 10.1.2024.) radi dodatnih informacija i  uplate izleta.

 Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.