Planinarski pohod Tramuntana – Cres 8.4.2018.

TRAMUNTANA – CRES

(Porozina – Ivanje – Beli – Petrićevi – Pojane – Porozina)

TRAMUNTANA obuhvaća 1/5 ukupne površine sjeverne strane otoka Cresa, sa svojim visokim i strmim obalama, od 200 do 300 m. To je kraj s rijetkim naseljima, oskudnom vegetacijom i velikim kraškim pašnjacima, gdje danas slobodno pasu polu divlje ovce. To je oaza jedne skoro nedirnute divlje prirode. Šumoviti dio Tramuntane nalazi se na sjeveroistoku otoka, čija površina obuhvaća cca 5 ha, koja predstavlja iznimno vrijednu prirodnu baštinu.

– Mjesto i vrijeme okupljanja:  autobusna stanica Pazin u 8:00 h, prijevoz osobnim automobilima do trajektne luke Brestova. Trajekt polazi u 9:30

– Plan puta: Pješice idemo na trajekt. Put započinje u trajektnom pristaništu te vodi prema selu Porozina na Cresu. Naša staza nakon asfaltirane ceste uspinje se izgrađenim kamenim putom te prolazi kroz klanac urezan bujičnim vodama, izlazi na visinu od 250 metara i dalje prolazi kamenjarskim pašnjacima. Vodi do sela Ivanje (299m). Nakon kratkog odmora idemo u naselje Beli. Iz Beli put blagim usponom prati makadamsku cestu te nas vodi kroz šumu Tramuntana, koju krase visoki hrastovi i kestenovi, prolazeći kroz stare pastirske stanove Petrićevi i Pojana. Stižemo na trajekt koji polazi u 18:00.

– Dužina staze cca 19 km

– Kondicijska zahtjevnost: Umjereno zahtjevno, 6-7 sati hodanja

– Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca, vjetra, štapovi, rezervna odjeća.

– Hrana i piće: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka), dovoljne količine vode.

Troškovi: trajekt ukupno 30kn (u jednom smjeru 15 kn po osobi- plaća se direktno pružatelju usluga)

Vodič:  Larisa Močibob (098 987 0883) larisa@optinet.hr

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i zahtjevima izleta, da je s njime suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da je član HPS-a s uplaćenom članarinom za tekuću godinu, te da pristupa na izlet na vlastitu odgovornost uz pridržavanje uputa planinarskog vodiča i poštivanje planinarske etike.

Vodič zadržava pravo izmjene programa prema uvjetima na terenu.