Planinarski pohod u VAL ROSANDRU (Italija) 3.2.2019.

-Prijevoz: autobus 35 osoba . Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobusna stanica Pazin u 7,45 h. Polazak iz Pazina u 8,00 h. Početak pohoda u 10,00 h . Vrijeme hodanja: 5 sati (kružna staza) .Težina staze: srednje teška označena staza, kondicijski zahtjevna

-Oprema: Standardna oprema za nisko gorje, zaštita od sunca i kiše u skladu sa vremenskim prilikama. Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu!

-Hrana i piće: vlastiti aranžman

-Opis puta: Vožnja autobusom do mjesta Bagnoli della Rosandra (Boljunec) u okolici Trsta. Hodamo kroz mjesto desetak minuta do zadnjih kuća gdje započinjemo uspon obilježenom stazom. Ovaj dio je najstrmiji i najteži jer svladavamo visinsku razliku od oko 350 metara po kamenju i siparu. Nakon sat vremena dolazimo na vidikovac sa kojeg imamo prekrasan pogled na cijeli Trst i okolicu i tu ćemo napraviti pauzu. Nakon pauze, ulazimo u šumu, spuštamo se prema talijansko-slovenskoj granici         (stalno smo blizu granice, ali je ne prelazimo) i dolazimo do grebena Cippo Comici sa kojeg imamo pogled na cijelu Val Rosandru (Dolinu Glinščice). Spuštamo se strmom stazom do crkvice Santa Maria in Siaris i niže do staze koja vodi uz potok Rosandru. Prolazimo pored vodopada Bottazzo (Botač) i preko malog mosta dolazimo u istoimeno selo. Tu započinjemo drugi uspon do nekadašnje željezničke pruge Trst-Kozina (izgrađene 1887) koja je sada biciklistička staza, i dalje do vrha grebena na drugoj strani doline, sa kojeg imamo pogled sa suprotne strane na Val Rosandru, Trst i put koji smo do tada prehodali. Spuštamo se stazom do nekadašnje pruge, prolazimo kroz dva željeznička tunela i skrećemo na stazu koja nas vodi pored vidikovca Mocco nazad u Bagnoli.

-Vodič: Dalibor Jakovčić (098 168 4149) –Prijave: do 29.1.2019. na telefon vodiča u popodnevnim satima . Prijevoz iznosi 80,00 kn po osobi. Prijava se smatra potvrđena po primitku uplate koje će se izvršiti 30.1.2019. u DC Veli Jože s početkom u 19,00 sati.

-Napomena: Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu; da je član HPS-a, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Organizator zadržava pravo izmjene plana i programa izleta obzirom na objektivne i nepredvidive okolnosti na samom izletu, te u slučaju loših vremenskih uvjeta ima pravo otkazati ili odgoditi izlet.