Planinarsko društvo Pazinka Pazin organizira Opću planinarsku školu -prijave od 26.10.-3.11.2023.

Planinarsko društvo Pazinka Pazin otvara upise u opću planinarsku školu, koja predstavlja temeljni oblik školovanja i obuke u Hrvatskom planinarskom savezu. Riječ je o programu koji omogućuje stjecanje osnovnih znanja i vještina iz područja planinarstva te pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak u planinama te djelovanje unutar planinarske udruge. Voditeljica škole je Patricija Jedrejčić.

Obrađivat će se sljedeće nastavne teme: planinarstvo, povijest planinarstva, planine, oprema, korištenje tehničke opreme, pripreme za odlazak u planinu, kretanje u planinama, orijentacija, boravak u planinama, osnove speleologije, zaštita prirode, meteorologija, opasnosti u planinama, spašavanje u planinama i HGSS, prva pomoć. Škola se održava prema pravilniku i programu za provedbu Opće planinarske škole Hrvatskog planinarskog saveza.

Planirano trajanje škole je 2-3 mjeseca, predavanja će se održavati jednom tjedno, u večernjem terminu od 19-21 h, a izleti vikendom, najčešće nedjeljom. Škola se sastoji od teoretskog dijela 16 sati i 8 vježbi – izleta. U svrhu kvalitetnog prijenosa stručnog znanja i vještina školu provodi ovlašteno nastavno osoblje, i to predavanja iz  Prve pomoći – liječnik,  predavanje „Osnove spašavanja“  – gorski spašavatelj HGSS-a, dok  ostala predavanja i izlete vode vodiči, markacisti i iskusni planinari Pd Pazinke.

Kako se prijaviti u  planinarsku školu ?

Prijave za planinarsku školu otvorene su od  26. listopada 2023. i traju do 3. studenog 2023. ili do popunjenja kvote. Prijaviti se možete na način da ispunjenu prijavnicu za OPŠ Prijavnica-za-OPS  pošaljete na mail: pd.pazinka@hps.hr. Po završetku prijava formirati će se lista učesnika, te će svim kandidatima  biti poslana obavijest o prijemu u školu i inicijalnom sastanku.

Predavanja će se održavati u prostorijama Društva naša djeca (Ul. 154. brigade Hv, Pazin), a izleti i vježbe na području Istre (Ćićarije i Učke).

OPŠ predviđena je za 30 polaznika, prednost pri upisu imaju članovi Planinarskog društva Pazinka Pazin.

Uvjet je obavezno članstvo u   HPS-u (PD Pazinka ili ostala društva HPS-a sa iskaznicom i markicom HPS-a za 2023.g).

Školarina iznosi 50 eura i koristi se za pokriće organizacijskih troškova škole.  Polaznici škole sami snose  troškove prijevoza, noćenja i prehrane na vježbama–izletima.

Program opce planinarske skole