Potpisani ugovori između pazinskih planinara i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

Jučer (17.12.2019.) je u prostorijama pazinske gradske uprave potpisan Ugovor o dodjeli sredstava između Planinarskog društva “Pazinka” te Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva vrijedan 14.400,00 kuna. Ugovor se dodjeljuje na temelju Sporazuma iz među Grada Pazina i Zaklade preko Fonda gradova i općina putem natječaja “Mali projekti u zajednici”, kojim godišnje izdvaja 20.000,00 kuna iz Proračuna Grada Pazina.

– Grad Pazin rekorder je po privlačenju sredstava iz Fonda gradova i općina te je u proteklih deset godina u fond uplatio 180 tisuća, a mjesni odbori, ustanove i udruge s područja Grada Pazina povukli su 332.499,39 kuna. U tom razdoblju provedeno je 29 projekata, za 71.762 korisnika, u što je bio uključen 651 volonter, iznijela je podatke upraviteljica Zaklade, Helga Možé, istaknuvši kako je Pazin kao grad primjer dobre prakse suradnje s organizacijama civilnog društva.
– Građani su u fokusu kod svih aktivnosti, a ponajviše suradnju razvijamo kroz naše redovne natječaje za udruge kao i kroz projekt “Pazi(n) proračun!”, kada uključujemo građane u proces donošenja odluka i na taj način uvažavamo njihove stavove i potrebe. Tu praksu koju smo uveli prethodnih godina, nastavit ćemo i u radu na drugim poljima, primjerice kroz donošenje prostorno-planske dokumentacije, a razmotrit ćemo i modele nagrađivanja građanske participacije, rekao je Renato Krulčić.
– Projektom “Edukacijom do zdravlja – u zdravom tijelu, zdrav duh“ cilj nam je prenijeti samu bit planinarenja, te prikazati kako je planinarenje kao aktivnost dostupna u svakom pogledu, budući da u društvu imamo članove od 2 do 80 godina. Preko predavanja i aktivnosti na terenu educirat ćemo građane o temeljnim znanjima o sigurnom boravku u prirodi, opremi koju će koristiti, meteorologiji, speleologiji, opasnostima u prirodi, zaštiti prirode, kako pružiti prvu pomoć i drugom. Edukacija je namijenjena onim građanima koji se tek namjeravaju okušati u pješačenju i planinarstvu, kao i onima koji žele proširiti planinarsko znanje i steći temelje za buduće usavršavanje, rekla je Patricija Jedrejčić, predsjednica Planinarskog društva “Pazinka”.
U 2019. godini je osim PD Pazinke, već ranije odobren za financiranje projekt Centra za mlade Alarm – „Pazin izvan zidova“ u vrijednosti od 13.900,00kuna. Projektom se potiče kulturni aktivizam mladih u Pazinu. Ideja projekta je stvoriti prostor za mlade koji će uvijek biti dostupan – kako za neformalna predavanja, radionice, koncerte, promocije i slično, tako i za informalna druženja mladih. Osim toga, vanjski prostor koji će se urediti putem ovog projekta bit će dostupan i drugim građanima grada Pazina, te će se time upotpuniti njegova funkcija kao prostora za svih, čime se ukazuje na kulturni život u Pazinu i razvoj istog. Oba se projekta planiraju realizirati u 2020. godini.
Potpisivanju su prisustvovali i Tadea Pliško, stručna suradnica Zaklade, Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti te Anton Finderle, savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade.