Prezentacija slika Saše Dobrića privukla tridesetak zainteresiranih

Preksinoćna prezentacija slika pazinskog alpiniste Saše Dobrića sa svoje svibanjske ekspedicije u marokanskom selu Taghia privukla je tridesetak zainteresiranih, koju su organizirali Planinarsko društvo Pazinka i Društvo “Naša djeca” Pazin, u čijim se je prostorijama u pazinskoj vojarni i održala prezentacija.

Dobrić, koji je i demonstrator alpinističkih tehnika, za svoju je jednosatnu prezentaciju nagrađen toplim pljeskom prisutne publike. Nakon prezentacije marokanske ekspedicije na kojoj je bio s još 17 alpinista iz Zagreba, Rijeke, Varaždina, Čakovca i Poreča (Seline), održao je kraće predavanje i o ekspedicijama na Grossglockner i Mont Blanc.

Dobrić je na predavanju osim o kronološkom putu uspinjanja po jednom od najpoznatijih penjališta u marokanskom Visokom Atlasu, govorio i o kulturološkim pogledima Berbera, koji žive na tim zabačenim dijelovima Maroka. Sama Taghia nalazi se na oko 2.800 metara visine, udaljena je desetak kilometara od ceste, a u njoj živi oko 400-ak stanovnika. Selo je to koje nema uobičajena zapadna civilizacijska dostignuća, s mini elektranom koju su seljani sami izgradili i pokrenuli.

Dobrić se u svojoj prezentaciji osvrnuo i na muško-ženske odnose, u civilizaciji koja je dominatno patrijarhalana i poljoprivredna. Turizam se tek razvija, a pazinski je alpinist pažnju publike skrenuo i na „rozastu“ arhitekturu tih područja. Svakodnevica seljana protječe u pranju rublja na rijeci, a stanovnici nemaju potrebu za mijenjanjem sata u zimsko ili ljetno. Dobrić se osvrnuo i na gostoprimstvo lokalnih „touroperatora“, koji su i pozvali na ručak, pa na čaj i kolače svog rođaka. Također, u prikazu svakodnevnog života opisao je postupak navodnjavanja u surovom i golom stijenskom krajoliku, na kojem bi u ovo doba suša i hrvatski poljoprivrednici imali što naučiti. Simpatični su bili i berberski mostići, nastali bez korištenja vezivnog tkiva u strma stjenska pobočja.

Na kraju prezentacije Doris Velan iz Društva Naša djeca i Anton Finderle iz Planinarskog društva Pazinka, pozvali su okupljene, da ukoliko žele održati slične prezentacije s vlastitih „ekspedicija“, izleta ili bave kakvim zanimljivim aktivnostima koje žele podijeliti javnosti, da se slobodno obrate.