Putevima Kontrabanda, planinarenje Šušnjevica-Vojak-Šušnjevica 6.3.2022.

 

Polazak:  7,00h    autobusna stanica Pazin. Prijevoz osobnim automobilima.

Dolazak u Šušnjevicu oko 7,30 h. Parkiramo kraj igrališta gdje je i početna točka našeg uspona. Od ekomuzeja Vlaški puti (Šušnjevica) pješačimo stazom Kontrabanda. Prvi dio djelomično vodi kroz šumu a zatim se nastavlja strmim usponom po pastirskoj stazi koja krivuda kroz livade i nisko raslinje do Male Učke. Od Male Učke nastavljamo pješačenje Istarskim planinarskim putem te nam slijedi strmi uspon još cca 45 min do Vojaka.  Nakon pauze na Vojaku vraćamo se istim putem natrag.

Od Šušnjevice do Vojaka svladavamo 1380 m uspona te nam je potrebno cca 4 sata hodanja (za uspon) te cca 3 sata za silazak. Obzirom na svladavanje visinske razlike preko 1300 m staza spada u VR5 odnosno vrlo zahtjevnu stazu. Ukupno vrijeme hodanja je od 7-8 h pa staza spada u kategoriju K3 (teška staza) te T1 (tehnički nezahtjevna staza).

Povratak u Šušnjevicu oko 16 h.

Pri povratku u Šušnjevicu organiziran je posjet Ekomuzeju „Vlaški puti“ u kojem će se moći vidjeti i čuti društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njezine okolice, s naglaskom na vlaški, tzv. Istrorumunjski jezik. Molim da kod prijave navedete da li želite ići u posjet muzeju.  

Oprema: Planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra, planinarske gojzerice, štapovi, kapa, rukavice, planinarska i zdravstvena iskaznica.

Hrana i piće: Iz ruksaka

Vodiči: Patricija Jedrejčić i Alberto Jedrejčić

Obavezne prijave porukom uz ime i prezime uz napomenu da li želite posjet muzeju ili ne, na broj telefona 098 96 55 760 (Patricija), do četvrtka, 3.3.2022.

Troškovi organizacije izleta iznose 10,00 kn po osobi a cijena ulaznice za muzej iznosi 20,00 kn (plaća se na licu mjesta).

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

  • Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
  • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
  • Tijekom izleta sudionik treba:

○ Skrbiti o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

○ Postupati prema uputama glavnog vodiča;

○ Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

○ Čuvati ugled planinarske udruge;

○ Biti odgovoran glavnom vodiču.

  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.