Skradski vrh-Zeleni vir- Vražji prolaz 12.5.2019.

12.5.2019.

 Mjesto i vrijeme okupljanja: autobusni kolodvor Pazin u 7.00

Prijevoz: autobus

Troškovi: prijevoz 120,00 kn, ulaznica Vražji prolaz 25,00 kn

Oprema: standardna, poželjna čeona svjetiljka

Hrana i piće: hrana i piće iz ruksaka, voda se po želji može nadopunjavati putem

Težina staze: srednje zahtjevna dužine oko 15 km , ukupno zadržavanje cca 6 sati

Vodičkinja: Adelina Sergo-Pužar 098-762-695; adelina.sergo.puzar@gmail.com

Prijava i uplata: prijava do 30.4.2019. uplata na sastanku 8.5.2019.

Opis pohoda:

Uspon na Skradski vrh (1043 m) predviđen je stazom koja započinje kod Informacijskog ureda TZ Skrad (650m) , nastavlja pored groblja i crkve Sv.Antona do izvora rijeke Dobre.

Staza nastavlja do vidikovca Kavranova stijena s kojeg se pruža vidik na mjesto Skrad.

Dalje slijedi uspon šumom do livadice gdje se nalazi kapelica te do vrha koji nema vidika , međutim 5 min od vrha dolazi se na vidikovac sa stolom i klupama, lijepo mjesto za odmor s kojeg se pruža vidik prema ravnogorskom kraju.Spust je predviđen drugom stazom preko vidikovca Perić, prelazak ceste Ri -Zg do željezničkog kolodvora Skrad gdje započinje spust serpentinama do Zelenog vira(značajni krajobraz); male hidroelektrane Munjara iz 1921.godine i Izletničkog doma (320 m).Područje Zelenog vira i Vražjeg prolaza ubraja se u najljepše prirodne fenomene Hrvatske, te je još 1962. proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom, danas je zaštićeno područje, značajni krajobraz pod upravom JU „Priroda“.Kod Izletničkog doma se ulazi u kanjon Vražji prolaz ,dužine oko 800 m, na pojedinim mjestima širok manje od dva metra. Kanjon je okružen okomitim stijenama, kroz njega teče potok Jasle, a staza je uređena na metalnim i drvenim stepenicama i mostovima iznad potoka. Na izlazu iz kanjona nalazi se pećina Muževa hižica.Staza nastavlja dalje usponom kroz šumu do željezničkog kolodvora i polazišta (650m).

Povratak: Pazin oko 19.00

Napomena: Prijavom na ovaj pohod svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom; da je član HPS-a (2019.g) ; da pohodu pristupa na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati uputa i odluka vodiča.