U posjeti triglavskim divokozama

Trideset i četvero planinara u organizaciji Planinarskog društva „Pazinka“ Pazin predvođeno licenciranim vodičima Albertom i Patricijom Jedrejčić pohodilo je proteklog vikenda stazu na Triglavskim jezerima te uživalo u ljepotama Julijskih Alpi.
Ljetno vrijeme idealno je za organizaciju pohoda na Julijske Alpe koji ne podrazumijeva korištenje zimske opreme i vještina kretanja po snijegu, stoga je odaziv na pohod bio izuzetan. Ovaj kondicijski zahtjevan pohod krenuo je iz Pazina u ranim subotnjim satima sve do polazne točke pitoreskne Planinarske kuće kod izvora rijeke Savice na 653 metra nadmorske visine. Otamo je krenuo prilično strm kondicijski zahtjevan uspon kroz hrbat zvan Komarča koja je na trenutke podrazumijevao i kretanje „na sva četiri pogona“. Uz povremene pauze kako bi planinari skupili potrebnu energiju nakon dva sata prešli su 600-tinjak metara nadmorske visine uspona i došli do prvog u nizu Triglavskog jezera – Črnog jezera. Neki od njih, pogotovo stariji, bili su iznenađeni lošim vodostajem jezera, no uz jelo i druženje uživali su u njemu. Uslijedio je uspon do prenoćišta – doma na Triglavskim jezerima na 1.685 metara nadmorske visine. Specifičnost staze je ta da su planinari u samo nekoliko sati svladali ovu veliku visinsku razliku od preko tisuću metara. Nakon odmora dio je planinara krenuo u daljnji razgled ostalih Triglavskih jezera – Dvojnog jezera, Močivca i Velikog jezera, jezera v Ledvicah, Zelenog jezera, Rjavog jezera, sve do Mlake v Laštah i Jezera pod Vršacem koja su sva prilično isušena. Do tada ih je pratilo lijepo vrijeme i simbol Triglava i slovenske pivske industrije – divokoze koje su neometano smireno pasle. No tada, kako to u planinama biva, vrijeme se je naglo promijenilo, a kao da je viša sila čula komentare planinara, te je krenula ledena kiša koja je na trenutke prerasla i u manju tuču. Povratak je bio posvećen sušenju odjeće i spremanju na počinak. No, to nije pomutilo doživljaj brojnih vrhova na koje je sezao pogled, pogotovo vezanih za masiv Špičja, Tičaricu, Zelnaricu i Kanjavec.
Drugog jutra iz doma na Sedam triglavskih jezera, izmijenivši prvotni plan, planinari su krenuli u smjeru Tičarice, no nisu krenuli u osvajanje tog predivnog vrha već su stazom preko Štapci krenuli putem Dednog polja. Lani je ta staza proglašena najljepšom stazom od strane Planinske zveze Slovenije u akciji Očistimo naše gore. Pastirski stanovi, koji služe kao prenoćište za vrijeme ljetne ispaše stoke, zajedno s malim drvenim kućicama izgledali su kao idealna alpska bajkovita kulisa.
Staza je dalje vodila do Kosijevog doma na Vogaru, a bogata vegetacija bila je sve bujnija što su se planinari sve niže spuštali, do ishodišta u turističkom naselju Stara Fužina.
Pazinski planinari u dobi od 20 do 70 godina punih dojmova nakon intenzivnog dvodnevnog planinarenja vratili su se kućama. U prvom danu savladana je visinska razlika od 1.400 m/nv te prijeđeno 20 kilometara, dok je drugi dan savladana visinska razlika od 1.000 m/nv i prijeđeno 22 kilometara.
Pohod je dio projekta pod nazivom Edukacijom i kretanjem do zdravlja financiranog od strane Istarske županije – Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Tekst: Anton Finderle
Fotografije: Dinko Gubić