04.05.2014. Međunarodni dan pješačenja Istarske županije u Pazinu i Grdoselu

Dobrodošli na 18. međunarodni Dan pješačenja Istarske županije u Pazin i Grdoselo!

Na raspolaganju imamo više pješačkih ruta a vi pažljivo odaberite onu koja vam najviše odgovara:
Pazin – Grdoselo – Zelengrad – Grdoselo – Pazin je naša glavna ovogodišnja ruta, duga ukupno oko 10 km.

Okupljanje sudionika je između 9,30 i 10 sati. Krećemo sa parkirališta kod Spomen doma u Pazinu, silazimo u dolinu Pazinčice, pa se uspinjemo preko Rijavca na Šanpjerovac i Dibovljak, te se spuštamo nakon 5 km u Grdoselo.
U Pazinu ćemo se ovisno o broju sudionika i njihovim potrebama podijeliti u dvije skupine, za što će biti osigurana četiri vodiča.
U Grdoselu će zainteresirani nastaviti do grdoselskog Starog grada (Zelengrada), te po daljnjem interesu do Malog Slapa i vratiti se natrag u Grdoselo, gdje je planiran ručak s početkom u 13 sati.
Nakon zajedničkog ručka vraćamo se za Pazin, ponovno penjući se na Dibovljak, gdje možemo odabrati i alternativnu rutu preko sela Dušani. Za vrijeme ručka sudionike pješačenja će zabavljati “Domski bend” korisnika Doma iz Brkača.

Molimo da se pridržavate uputa svojih vodiča!

Organizator međunarodnog dana pješačenja je Planinarsko društvo Pazinka, uz potporu Grada Pazina, Turističke zajednice središnje Istre, Mjesnog odbora Grdoselo i Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Istarske županije.
SONY DSC

O povijesti Grdosela:
Raduje nas što je u ovih 18 godina koliko je prošlo od našeg prvog pješačenja ovom stazom poraslo zanimanje za ovaj atraktivan dio Istre, te se više istraživača raznih usmjerenja otada bavilo Grdoselom. Izdane su tako i dvije knjige: “Grdoselska kronika” koju je uredio grdoselski župnik Dragutin Domšić (2002.), i “Grdosel(o)” Ivana Milotića (2009.). Grdoselo se prvi put spominje 1250. u imenu feudalca Artalupusa de Gardosilla, vazala goričkog grofa. Gorički su grofovi u to doba u posjedu imali Pazin i širu okolicu, koju su nazivali Grofovija Istra, te su je, ostavši bez muških potomaka, nasljednim ugovorom 1374. prenijeli u vlast Austrijske porodice Habsburg, sada prvi put pod imenom Pazinska grofovija.
Ime Grdoselo ( Gardeselle, Grdosel) vezivalo se tada podjednako za utvrdu na liticama iznad grdoselskog potoka, kao i za naselje smješteno nešto južnije, na brežuljku Kleč. I naselje i kaštel su početkom XVII stoljeća razoreni u tzv. Uskočkom ratu (1615. – 1618.), nakon čega je uslijedila vjerojatno kuga, pa su preostali stanovnici za svoj budući dom izabrali naselje Brdo – današnje Grdoselo, kome su prenijeli i ime. Još su mnogo godina koristili staru župnu crkvu svetog Jakova, pa i crkvicu Sv. Ane u Starom gradu, dok naposlijetku zalaganjem župnika Vinka Pikota i o trošku župana Ivana Mohorovića nije 1680. započela gradnja nove crkve Gospe od Zdravlja (danas Imena Marijina) na mjestu na kojem je i danas. O tim događajima opširno je i slikovito pisao sam župnik Pikot u svojoj Grdoselskoj kronici. Jednog je dana vraćajući se sa nedjeljne mise, nagovorio župana, a I ostale župljane, da uzmu svaki po jedan kamen sa ruševina svog nekadašnjeg naselja i nose na Brdo. Započela je tako gradnja nove crkve, i formiranje novog Grdosela oko nje, a zaboravu prepuštene crkve u Starome gradu, osim Sv. Jakova koja ima funkciju župne crkve sve do 1793. Posljednji koji se preselio bio je upravo župnik Pikot.
Jedan je kamen donesen iz Staroga grada privukao posebnu pažnju, te je danas ugrađen na istaknuto mjesto u crkvi Imena Marijina. Riječ je o Grdoselskom ulomku, glagoljskom natpisu iz druge polovine 12. stoljeća, koji potječe iz crkve Sv. Ane i koji je važan dokaz o upotrebi glagoljice u Istri u srednjem vijeku, te je jedan od naših najstarijih glagoljskih spomenika.

Dobrodošli u Pazin i Grdosel(o) !

Vidimo se,

Planinarsko društvo Pazinka