Međunarodni dan pješačenja Istarske županije proslavio svoju punoljetnost

Planinari rastjerali oblake i uživali

Jučer (04.05.2014.) tradicionalno prve nedjelje u svibnju mjesecu je održan po “punoljetni” 18. put Međunarodni dan pješačenja Istarske županije koji je privukao oko 70-ak članova planinarskih društava – polaznika pazinske Opće planinarske škole, Planika iz Umaga, Poreča i Buzeta, rovinjskog Montera, PD Opatije, riječkih društava PD Platka i PD Kamenjaka i drugih društava, te korisnici Doma zapsihički bolesne odrasle osobe Motovuna, koji su osim pješačkog odradili i vrlo sadržajni glazbeni dio programa.
Krenulo se je planiranom rutom – iza Spomen doma, gdje su okupljeni dobili upute od organizatora Pazin – Beram – Gortanov brijeg, a pozdravni je govor održao predsjednik društva domaćina – Vladimir Fornažar. Vodiči na stazi su bili Alberto i Patricija Jedrejčić, Janko Madruša, Elvis Smilović, Branko Glavić i Anton Finderle. Staza je vodila je preko Rijavca po pazinskim brdima u pravcu Grdosela. Nakon vidikovca Šanpjerovac, gdje su planinari predahnuli, skrenula je prema Bermu, a izletnici su nastavili put zaseoka Belići. Kako je pješačenje nastavilo sa svojim održavanjem tako su se oblaci sve više razilazili, a vrijeme je postajalo sve prijaznije. Staza je mjestimično bila vrlo blatnjava budući da je proteklih dana izrazito kišilo. Nakon Belića kolni put je vodio preko Katuna Grdoselskog, u samo Grdoselo, gdje su svi sudinici počašćeni besplatnim grahom.
U intermezzu u svom vrlo lijepom, uvježbanom i melodičnom nastupu u staroj grdoselskoj školi svoj uporni rad su prikazali i korisnici Doma koji su obogatili ovaj događaj. Grupa naziva “Domski bend” glazbenim je putovanjem pjesama ljubavnog repertoara s obje strane Jadrana, sve do Napulja, potaknula planinare na pjesmu, a okupljeni su zadovoljstvo i podršku pružali pjesmom i vrlo glasnim pljeskom.
Odmorni i ispunjeni, veći dio planinara je nastavio put utvrde Zelengrad (grdoselskog Starog Grada), a dio je otišao po živopisnoj stazi put izvora Malenica. Ponovnim susretom u Grdoselu, planinari su se vratili u Pazin preko sela Dušani, uživajući u predivnim vedutama središnje Istre, pa sve do Učke, budući da se vrijeme u međuvremenu proljepšalo.
Organizator je bilo Planinarsko društvo Pazinka, a potporu su pružili Turistička zajednica središnje Istre, Mjesni odbor Grdoselo i Savez sportske rekreacije Istarske županije “Sport za sve” te Grad Pazin.
SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC