15.06.2014. Otvaranje prve dionice Europskog pješačkog puta E12 kroz Hrvatsku: Buje-Grožnjan-Krasica

U sklopu obilježavanja 140. godišnjice hrvatskog planinarstva i Dana Istarskih planinara, Hrvatski planinarski savez i Istarski planinarski savez pozivaju sve zainteresirane na svečanootvorenje prve dionice Europskog pješačkog puta E12 kroz Hrvatsku na dijelu puta Buje – Grožnjan – Krasica, 15. lipnja 2014., uz prekrasne vidike na istarske gradiće, maslinike i more

Pohod je predviđen za članove pješačkih, planinarskih i sličnih sportsko rekreacijskih udruga. Trasa pohoda ima 10 km i nije zahtjevna. Potrebna je standardna pješačka kondicija i oprema (lake gojzerice, prikladna odjeća, zaštita od sunca, oko 2 litre tekućine i dr.). Na pohodu se treba pridržavati planinarske etike i solidarnosti te uputa planinarskih vodiča. Sudionici sudjeluju na pohodu na vlastitu odgovornost, a za maloljetne osobe obavezno je prisustvo roditelja ili pratitelja. Vođenje na pohodu osiguravaju planinarski vodiči iz SPV Istra, a o sigurnosti sudionika skrbit će gorski spašavatelji iz HGSS Stanice Pula. Za informacije i ostale potrebe biti će na raspolaganju organizatori, koji će na odjeći ili ruksaku imati žute zastavice sa zelenim znakom Istarskog planinarskog saveza.

Program:

09 -10 h – okupljanje i prijava na nogometnom stadionu u Bujama

10 -10:30 h – svečanost otvaranja 1. dionice E12

10 -14 h – pješački pohod Buje – Grožnjan – Krasica

14 -16 h – planinarski ručak u Krasici, podjela priznanja i spomenica

16 -17 h – obilazak kušaonica maslinovog ulja

17 -18 h – zatvaranje manifestacije.

Za vrijeme okupljanja moguća je kupnja bonova za ručak po cijeni od 40,00 kn (fuži – tjestenina s gulašom ili vegetarijanska varijanta, te piće po izboru).

Krasica je mjesto poznato po maslinarstvu i tradicionalnoj manifestaciji Oleum Olivarum. U predvečerje je predviđeno kratko obraćanje domaćina, te samostalna šetnja po prekrasnom krajoliku do uljara i kušaonica maslinovog ulja, koje su sve u krugu 500 m.

Za vozače osobnih vozila organiziran je povratni prijevoz u Buje u 17:30 i 18:00 sati.

U cilju pravovremene organizacije, molimo vas da se prijavite za pohod i ručak do petka 13. lipnja 2014. navečer, putem e-maila ili na mob. 098-366-101 ili 098-464-680.

U slučaju izrazito lošeg vremena ili nepredviđenih okolnosti, organizatori pridržavaju pravo izmjene i prilagodbe programa.

Organizatori: Hrvatski planinarski savez i Istarski planinarski savez, uz pomoć i potporu Grada Buja i TZ Grada Buja.

Podrobnije informacije o Europskom pješačkom putu možete pronaći na novoj rubrici weba HPS-a – Europski pješački putovi

Buje

Grožnjan

Krasica