Dvodnevni planinarski izlet – Cinque torri – Croda da Lago 23.-24.09.2023.

Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobusna stanica Pazin, subota 23.09.2023. u 04,30 h.
Polazak iz Pazina u 04,45 h
Prijevoz: autobus od 20 osoba
Vodiči izleta: glavni vodič: Igor Gržinić, pomoćni vodič: Loredana Šperanda
Prijave: do  20.09.2023. ili do popunjenja kvote (20 osoba). na tel. 0989835509 Igor

Opis izleta:
1. Dan (subota)Cinque torri : vožnja od Pazina do Cortine d’Ampezzo i Passo Falzarego, ukupno 5-6 h vožnje. Dolaskom na Passo Falzarego idemo stazom 440 do Rifugio Scoiattoli. Nakon kratkog odmora idemo do vrha Nuvolau (2574m) stazom 439. Vraćamo se istom stazom natrag do Scoiattoli te idemo u kružni obilazak Cinque torri kao i Muzeja 1. svjetskog rata na otvorenom. Spuštanje do kombija i prijevoja Passo Falzarego istom stazom uz mogućnost spuštanja i žičarom (cijena karte EUR 12,50).
Prvog dana staza je duga 12 km i savladavamo ukupnu nadmorsku visinu od 800 m.
Nakon silaska idemo u kamp Rocchetta gdje postavljamo šatore i tu noćimo.

2. Dan (nedjelja)Croda da Lago –   Ustajanje  u 6 h, nakon pospremanja šatora i doručka idemo kombijem do Ponte Rucurto gdje krećemo stazom 437 prema Cason de Formin i dalje stazom 435 prema vrhu Lastoi de Formin (2657 mnv). Nakon odmora na vrhu spuštamo se istom stazom kružno do Rifugio Croda da Lago. Tu radimo pauzu i moguć je ručak u domu. Staza je duga 15 km i savladavamo ukupnu nadmorsku visinu od 1250 m. Cijelo vrijeme nas prate otvoreni vidici prema vrhovima Dolomita. Nakon odmora idemo do početne točke na Ponte Rucurto i slijedi povratak u Pazin. Dolazak u Pazin očekuje se u kasnim večernjim satima.

Kondicijska zahtjevnost staza; Subota K -2 i Nedjelja K-3.
Tehnička zahtjevnost staza; Subota i nedjelja T -2 umjereno zahtjevno
Oprema: Planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra, visoke planinarske gojzerice, štapovi, kapa, šator, karimat, vreća za spavanje.
Dokumenti: osobna iskaznica,  planinarska i zdravstvena iskaznica i europska zdravstvena iskaznica.
Hrana i piće: iz ruksaka za prvi i drugi dan pješačenja. Postoji mogućnost opskrbe hranom i pićem u domovima na Cinque torri kao i drugi dan u domu Croda da Lago. U kampu postoji trgovina, bar i pizzeria i moguća je večera u kampu.
Cijena prijevoza iznosi 90 EUR.
Cijena noćenja plaća se u kampu i iznosi 12 EUR / osoba i 5 EUR po šatoru.
Osiguranje: Svaki sudionik izleta mora imati važeće međunarodno putno osiguranje koje pokriva slučaj nezgode i spašavanja u planini. Osiguranje za grupu od 20 osoba je 120 EUR. Navedeni iznos podijeliti će se s brojem osoba kojima je potrebno osiguranje.

Napomena:

  •  U slučaju lošeg vremena izlet će biti odgođen za prvi slijedeći vikend.
  • Minimalni broj sudionika izleta je 15. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih planinara za izlet, izlet će biti odgođen.
  • Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost i mora imati plaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu.
  • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
  • Tijekom izleta sudionik treba: skrbiti o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara; postupati prema uputama glavnog vodiča; ponašati se u skladu s načelima planinarske etike; čuvati ugled planinarske udruge; biti odgovoran glavnom vodiču.
  • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.
  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.