Dvodnevni planinarski pohod – GRINTOVEC 2558m/nv – najviši vrh Kamniško-Savinjskih Alpi (9.-10.9.2023.)

U subotu i nedjelju 9.-10.9.2023.

Subota, 9. rujna 2023.

Mjesto i vrijeme okupljanja: 6,20 autobusna stanica Pazin; Polazak: 6.30 h

Prijevoz: osobni automobili ili kombi (ovisno o broju prijavljenih)

Opis pohoda:

  1. dan 9. rujna 2023. subota

S autoceste Ljubljana – Jesenice izlazimo  na izlaz Kranj – istok i pratimo cestu dalje u smjeru Jezerskog do zaselka Suhodolnik. Tu ćemo ostaviti vozila i kreće planinarenje. Od Suhadolnika do Cojzove koče imamo cca 3 h hoda. Pri dolasku u dom kratko ćemo se odmoriti te ovisno o vremenu odlučiti za planinarenje oko doma ili do Kalške gore.  Povratak u dom, noćenje.

  1. dan 10 . rujna 2023. nedjelja

U 7,30 h  krećemo na vrh Grinotvec. Odabrat ćemo najlakši pristup na Grintovec koji  slovi za jednu od najljepših pogleda na okolne planine i njihove vrhove. Iako je najlakši pristup, ne smije se podcijeniti, budući da uspon započinje od doma s nad. visinom 1793 m i završava na vrhu Grintovec, na 2558 metara.  Smjerokaz na kojem je istaknuto vrijeme potrebno za ovaj uspon pokazuje da za njega treba oko 2 h i 30  minuta hoda po jako strmoj stazi, te da treba savladati oko 960 metara visinske razlike. Sa vrha se pružaju  prelijepi vidici na okolne alpske vrhove: Jezersku Kočnu, Storžič, Skutu, Planjavu, Branu, Ojstricu, veliku Planinu, Kalšku planinu i Kalški greben, Krvavec…

Nakon odmora na vrhu slijedi silazak do Cojzove koče, ručak, spust do parkinga i povratak doma.

Karakteristike staze: Pohod je kondicijski lagan K1 i T1 tehnički nezahtjevan; hodamo manje od 5 h, hodamo bez upotrebe ruku i pomagala; ali spada u kategoriju  VR4 što znači da savladavamo visinsku razliku od  714 m uspona (1079m/nv do 1793m/nv što spada u umjereno zahtjevne staze prema visinskoj razlici (prvi dan); dok drugi dan imamo za propješačiti nadmorsku visinu od 1793 m/nv do 2558 m/nv; odnosno 765 m/nv uspona i ukupno 1479 m spuštanja. Oprema: standardna za sredogorje, zaštita od sunca, kiše i vjetra; čeona lampa, štapovi (po želji), prva pomoć; tanka vreća za spavanje ili plahta – (može se nabaviti i u domu ali se dodatno naplaćuje) osobni dokumenti – osobna i planinarska iskaznica

Hrana i piće:  dom je opskrbljen hranom i pićem  (u ruksaku hrana i voda za prvi i drugi dan hodanja)

Smještaj: skupno ležišće

Vodiči:  Alberto Jedrejčić i Patricija  Jedrejčić

CIJENA SMJEŠTAJA:   20,00 Eura

PRIJAVE: do 4. rujna 2023., na tel. Patricija – 098 96 55 760; (poruka sa imenom i prezimenom). Zbog ograničenog broja smještaja, pohod je ograničen na 18 sudionika. Lista se formira prema redoslijedu prijava. Nakon prikupljenih prijava organizirat će se zajednički sastanak svih prijavljenih.

  • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.
  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.