Godišnja skupština PD Pazinka: Izrazito bogata godina iza pazinskih planinara

Uobičajeno tijekom siječnja održava se redovna godišnja skupština pazinskih planinara, pa je tako bilo i jučer (25. siječnja 2017.) u Društvenom centru Veli Jože u Pazinu. Prigoda je to za prisjećanje i pregled prošlogodišnjeg rada, planiranje ove godine te se može reći kako je protekla godina bila izrazito bogata godina prepuna izleta, markacističkih akcija, usmjerena ka obilježavanju 140. obljetnice organiziranog planinarstva u Pazinu i Istri.
Rezime je to govora predsjednice Patricije Jedrejčić, koja je među ostalim u protekloj godini za svoj rada nagrađena i Zahvalnicom Grada Pazina. U podužem obraćanju osvrnula se je na 2016. godinu.
– Pohodima su bila obuhvaćena područja Istre, Rijeke, Velebita, Slovenije, Italije i Austrije. Na niskogorskim pohodima sudjelovalo je u prosjeku od 20 – 30 članova, dok je na visokogorskim pohodima sudjelovalo pet do sedam naših članova. Svi su pohodi odrađeni pod vodstvom licenciranih vodiča HPS – A kategorije -Adelina Sergo Pužar, Sonja Levak, Dalibor Jakovčić, Larisa Močibob, Alberto i Patricija Jedrejčić; te pod vodstvom licenciranog vodiča B kategorije Nina Saliha. Uključivali smo se i u manifestacije na pozive Grada Pazina i ostalih institucija na području Pazinštine i susjednih općina. Bili smo gosti u brojnim medijima, a pod vodstvom Vladimira Finderlea odrađene su markacističke akcije, istakla je.
Među visokogorskim pohodima svakako se izdvaja uspon na Doufourspitze u kolovozu, kojeg su povodom 140. obljetnice planinarstva u Istri i Pazinu, vodili Nino Salih i Goran Šepić. Uz tu obljetnicu svakako valja izdvojiti i otvaranje Franetovega puta, posvećenog Franji Paulišići, dugogodišnjem predsjedniku i planinarskom aktivistu.
Radilo se prilično i na publicističkom planu. U suradnji sa Zajednicom Talijana Pazin radilo se na izdavanju prijevoda knjige Nerine Feresini Società Alpina Dell’Istria, a s Istarskim planinarskim savezom na monografiji povodom 140. obljetnice istarskog planinarstva.
S obzirom na brojne aktivnosti utrošeno je izrazito malo sredstava – 22,5 tisuće kuna, dok je rashodovano 24 tisuće kuna, a manjak je pokriven zalihama iz lanjskih godina. Rad su podržali Turistička zajednica Središnje Istre, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina, Općina Cerovlje, a najveći dio sredstava je prikupljen uplatama i vlastitim prihodima članova.

U planu za 2017. godinu nastavlja se planiranje izleta – od onih pješačkih namijenjenih široj populaciji, pa do zahtjevnijih visokogorskih pohoda.
U veljači su planirani pohodi na relaciji Gračišće – Pićan i Plitvice, u ožujku na Vojak i Babino sklonište te Vranjsku dragu. Travanj je rezerviran za pohod iz Šušnjevice na Vojak, Osorščicu i Long walk day, svibanj za međunarodni dan pješačenja te javnozdravstvenu akciju Hoditi i zdravi biti a u planu je odlazak u Gorski kotar na Petehovac. U lipnju se planira odlazak na Orljak, te pohod na Stol u Sloveniji. U srpnju se planira odlazak na Kamniške Alpe – prvi dio, a u kolovozu na Šatorinu. U rujnu se planira drugi dio ture na Kamniške Alpe, a početak listopada tradicionalno se planira uspon na Slavnik. Također, Dan neovisnosti u kalendaru je označen kao 4. međunarodni festival pješačenja u Borutu. Sredinom listopada slijedi pohod po Istarskom planinarskom putu te u Tinjanu povodom Međunarodnog sajma pršuta. Studeni se ide na otok Krk, na vrh Obzova, a u prosincu je u planu pohod “Franetovim putom” te pohod iznenađenja.
U prvom dijelu godine će se raditi na obnovi staze Malenica pokraj Grdosela, a sredstva su dobivena iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u iznosu od 13.000,00 kuna preko natječaja „Naš doprinos zajednici“.
Uz to, Planinarsko društvo se je javilo i na natječaj Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb za područje promocije zdravih stilova života.
Ove je godine uvedena i jedna inovacija, te je poput drugih planinarskih društava, učlanjenje djece čija su oba roditelja članovi društva imaju besplatno članstvo.
Kalendar pohoda, te drugi izvještaji bit će objavljeni na web stranici društva.

Zapisao: Anton Finderle
Snimili: Anton i Jakov Finderle, Sonja Levak