Izlet na Golicu, 1835 m (Slovenija), nedjelja 22.05.2022. godine

Golica je dio masiva Karavanki i nalazi sjeverno od Jesenica. S vrha se pruža pogled na Karavanke i dio Julijskih Alpi.  Golica je posebna planina  koja je  na južnim blagim travnatim padinama krajem svibnja i početkom lipnja prepuna narcisa, a sam vrh je na granici Slovenije i Austrije.

Polazak: u 6 sati s autobusnog kolodvora u Pazinu. Organizirani prijevoz autobusom za 30 osoba.

Cijena prijevoza je 250,00 kn.

Prijave kod vodiča Loredane  0919507501 i Igora  0989835509 (poruka sa imenom i prezimenom, u popodnevnim satima)

Radi pravovremene organizacije prijevoza autobusom molimo zainteresirane da se prijave čim prije odnosno najkasnije do 15.05.2022.

Ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih za organizaciju autobusa, izlet će se organizirati vlastitim prijevozom (osobnim automobilima).

Radi prelaska granice potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Nakon prelaska granice  i kratke pauze na jednom od odmorišta na autoputu nastavljamo vožnju do Planine pod Golico (890m). Hodanje ćemo započeti kratkim dijelom po cesti a potom se šumskom stazom penjemo do koče na Golici (1582 m). Nakon odmora penjemo se do vrha Golice 1835 m. Na vrhu ćemo napraviti pauzu za uživanje  prekrasnim pogledima.

S vrha Golice krenuti ćemo po grebenu prema vrhu Krvavka (1785 m) , Maloj Golici (1646 m) i nakon toga se spuštamo do sedla Suha (1430 m)  te kružno dolazimo do koče na Golici. Od koče spuštamo se stazom do polazišta gdje nas čeka autobus.

Ukupno trajanje pohoda cca 6,5 sati. Kondicijski srednje zahtjevno, tehnički nije zahtjevno.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra, planinarske gojzerice, štapovi, kapa, rukavice, planinarska i zdravstvena iskaznica.

Hrana i piće: Iz ruksaka.

  • Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost, mora imati plaćenu članarinu HPS-a.
  • Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
  • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
  • Tijekom izleta sudionik treba:○ Skrbiti o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara;

○ Postupati prema uputama glavnog vodiča;

○ Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike;

○ Čuvati ugled planinarske udruge;

○ Biti odgovoran glavnom vodiču.

Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.

  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.