Izvještaj sa planinarenja Rudno polje – Viševnik – Blejska koča – Rudno polje

Dana 24. lipnja 2023. ekipa od petnaestero pazinskih planinara krenula je sa Rudnog polja na Viševnik. Prvi plan bio je uspon na Viševnik preko Srenjskog prevala, međutim, radi upozorenja GRS-a o mogućim klizištima na sjevernim stranama planina, odabrali smo stazu koja vodi direktno preko skijališta na sam vrh Viševnika.

U ekipi su bili i članovi koji su prvi puta bili u slovenskim „brdima“ pa je izazov savladavanja 710 m nadmorske visine u vertikali bio još ljepši. Naoružani dobrom voljom, osmjesima i pozitivnom atmosferom koju smo započeli još u kombiju, došli smo na vrh Viševnika bez imalo poteškoća. Dan je bio kao stvoren za planinarenja pa smo na samom vrhu Viševnika napravili pauzu i uživali u pogledima na Rjavinu, Cmir, V. i M. Draški vrh, Srenjski preval, Studorski preval, Spodnje bohinjske gore, dolinu Krme pa sve do Kamniških Alpi. Jedino se vrh Triglava skrivao u oblaku ali to je samo dalo dodatni čar i pojačalo ljepotu i mističnost Alpi.

Nakon predaha i odmora krenuli smo preko Srenjskog prevala do Blejske koče na Lipanci. Tu smo se lijepo podružili, najeli i odmorili te nakon toga spustili u Rudno polje.

I ovaj je pohod pokazao da je doživljaj planina i planinarenja to veći kad se dijeli u društvu.

Pješačenje su vodile Patricija Jedrejčić i Sonja Levak.

Tekst: Patricija Jedrejčić, Fotografije: Sonja Levak i Marijana Milevoj