Održana Izborna Skupština HPS-a, P.Jedrejčić postala članica Izvršnog odbora HPS-a

20.5.2023.godine, u Zagrebu je održana 35. redovna izborna sjednica Skupštine HPS-a. Skupštinu HPS-a čine predstavnici 340 punopravnih članica/planinarskih udruga, od kojih je naše planinarsko društvo predstavljala dopredsjednica Marijana Milevoj.

Na samoj Skupštini sukladno dnevnom redu obrađeno je 14 točaka dnevnog reda, između ostalog  iznesena su i usvojena redovna izvješća o radu HPS-a u proteklom razdoblju, kao i godišnji program rada, rebalans financijskog plana za 2023. i financijski plan za 2024. godinu. Predsjednik HPS-a Darko Berljak naglasio je glavna ostvarenja u proteklom mandatnom razdoblju, osobito postignuća proizašla iz kontakata HPS-a s državnim i javnim tijelima. Veliki uspjeh predstavlja što su ulaganja u planinarsku infrastrukturu unesena u Nacionalnu strategiju razvoja Republike Hrvatske. Ta ulaganja i upravljanje infrastrukturom detaljnije je pojasnio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar. Sporazum o dugoročnoj suradnji na uređenju planinarske infrastrukture, sklopljen je prošle godine između Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog planinarskog saveza.  U tom Ministarstvu HPS je inicirao i raspisivanje javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za obnovu postojeće planinarske i posjetiteljske infrastrukture u zaštićenim područjima koje se provodi kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na taj način stvaraju se preduvjeti za obnovu vrlo značajnih domova na Snježniku, Risnjaku, Zavižanu, Visočici, Begovači, Japetiću, Lipi, Strahinjčici, Omanovcu, Mljetu i na Brezovcu na Dinari. U cilju primjene najviših standarda HPS je izradio detaljan Operativni program upravljanja planinarskom infrastrukturom kojim su definirani ciljevi, načela, aktivnosti, uvjeti, kriteriji i prioriteti koji se primjenjuju kod upravljanja planinarskom infrastrukturom.

Obzirom da je ovo bila i izborna Skupština, drugi dio sjednice bio je rezerviran za izbor tijela HPS-a u mandatu 2023.-2027. Za predsjednika je ponovno izabran Darko Berljak te za dopredsjednicu Jadranka Čoklica.

Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je Igor Eterović iz PD Opatija koji je uz ostale članove Izvršnog odbora (iz područja cijele Hrvatske, što svim srcem pozdravljamo), u svoj tim izabrao i našu Patriciju Jedrejčić. Ona je do početka ove godine vršila dužnost predsjednice PD Pazinke, a i dalje obnaša funkciju dopredsjednice IPS-a. Iznimno smo ponosni što po prvi put imamo predstavnika u našoj krovnoj organizaciji, a obzirom da smo bili svjedoci njenog truda, volonterizma, brige, akcija i konkretnih poduhvata na lokalnoj razini što našeg Društva, što kroz rad u IPS-u, sigurni smo da će njezin pozitivan utjecaj, zalaganje, ideje i poziv na proaktivnost biti prepoznat i dobrodošao u HPS-u.

Draga naša Patricija, sretno ti u novoj ulozi!

 

Više detalja o samoj Skupštini možete pročitati na službenoj stranici HPS-a:
https://www.hps.hr/vijesti/20511/odrzana-skupstina-hps-a-izabrani-duznosnici-i-tijela-za-mandat-2023-2027/