Izvještaj sa prezentacije programa osposobljavanja u visokogorskom planinarenju IPS-a

U organizaciji Planinarskog društva Pazinka i Istarskog planinarskog saveza u pazinskoj dvorani Veleučilišta Rijeka u srijedu 16.10.2019. održano je predavanje na temu:

“Program osposobljavanja u visokogorskom planinarenju Istarskog planinarskog saveza”

Na predavanju je bilo prisutno četrdesetak zainteresiranih članova iz Pd Pazinke i Pd Planika. Mladen Nikšić pročelnik Komisije za visokogorsko planinarenje i planinsko skijanje Istarskog planinarskog saveza detaljno je prezentirao Program koji našim članovima omogućava inovativni pristup nužnom osposobljavanju u visokogorstvu.
Istaknuo je kako se naši članovi educiraju kroz Opću planinarsku školu te kroz razne specijalističke tečajeve za planinarske vodiče koji su organizirani po programima Hrvatskog planinarskog saveza. Međutim, za planinare nakon završene Opće planinarske škole ne postoji edukacija za naprednije  oblike kretanja u planinama kao što je to primjerice specifično za visokogorsko planinarenje.

Nakon završene Opće planinarske škole i stečenog planinarskog iskustva naši članovi zbog svojih potreba sve više iskazuju interese za naprednijim vidovima edukacija i obrazovanja koja su nužna za sigurnost pohoda u visokom gorju.
U želji i namjeri da se izbjegnu incidenti i nesreće te da se kretanje zahtjevnijim dionicama takvih pohoda izvodi u skladu sa  kompetentnim znanjem, vještinama i primjerenom sposobnošću Istarski planinarski savez razradio je inovativni pristup osposobljavanja koji nudi usavršavanje kroz četiri modula: kretanje osiguranim planinarskim putevima, zimsko planinarenje, lavine i lavinske opasnosti te visokogorsko planinarenje. Inovativnost rješenja je u tome što Program omogućava i pojedinačno i progresivno usavršavanje upravo prema individualnim interesima članova Istarskog planinarskog saveza.

Predavanje je završilo pljeskom planinara oduševljenih ponuđenim rješenjem nužnim za naprednije oblike kretanja u planinama.

Program možete pogledati na stranicama Istarskog planinarskog saveza http://ips.hr/kvpps/

Zabilježila: Patricija Jedrejčić