Lavinska vježba na Pokljuki

U organizaciji Visokogorskog odsjeka Planinarskog društva Pazinka 27.11.2022. g. održana je lavinska vježba namijenjena za sve zainteresirane članove s ambicijama zimskog planinarenja i/ili skijaškog planinarenja.


Koncept konstantnog školovanja u planinarstvu odavno je okosnica učinkovitog upravljanja rizikom. Ta činjenica naročito dolazi do izražaja u zimskoj sezoni u kojoj su svi planinari potencijalno izloženi lavinskoj opasnosti bez obzira kreću li se u sredogorju ili u visokogorju, na skijama i pješke. Naučeno znanje, postupci i vještine kroz redovno uvježbavanje omogućava održati sposobnost preživljavanja u karakterističnim uvjetima zasniježenog planinskog okruženja na potrebnoj razini.
Tako je i ova programirana akcija visokogoraca Pazinke utvrdila stručno samopouzdanje svih učesnika, provjeru osobnih i grupnih kapaciteta u postupcima spašavanja odnosno provjeru, ispravnosti i stanje lavinske opreme. Može se reći da je na kraju, usponom na obližnji Viševnik (2050m) pružila i dobar osjećaj ulaska u aktivnu zimsku sezonu.
Učesnici: Lea Bertoša, Damir Blažević, Goran Kliman, Kristijan Križmanić, Silvio Gojtanić i Mladen Nikšić
Autor teksta: Mladen Nikšić
Autor fotografija: Lea Bertoša