Izještaj sa markacističke akcije Korita – Planik 17.02.2024.

Sukladno planu markacističkih aktivnosti PD Pazinke za 2024 godinu, u Nedjelju 17.02.2024. organizirana je prva ovogodišnja markacistička akcija na području između Brgudca, Malog i Velikog Planika.

Markacističkoj akciji pridružili su se polaznici Opće planinarske škole koji su ovim prilikom stekli prvo iskustvo održavanja planinarskih puteva. Održavanje planinarskih puteva je kontinuiran dobrovoljan društveni rad članova planinarskog društva. Školarci su na akciji iskoristili dio vremena za ponavljanje vježba čvorologije; jedna je skupina imala priliku i vidjeti postavljanje sustava Sv Bernard. koji se inače koristi za spašavanje unesrećenog iz dubine dok smo ovdje sustav koristili za izvlačnje trupca sa puta.

Akcija je obuhvatila čišćenje staza: 412 (Planik iz pravca Brgudca), te segmente staza 440 (Planik iz Lupoglava), 411 (Planik, direktan prilaz iz pravca Poklona) te 400 Veliki Planik iz Korita 401 između Velikog i Malog Planika. Pored čišćenja i markiranja postavljena su i 2 putokaza i to na raskrižju puteva 412 i 440, te 411 i 440.
Ukupno je očišćeno i markirano 13 km staze.

Samoj akciji prethodile su posjete stazi, analiza problematičnih dijelova, planiranje radova te nabava alata i potrošnog materijala.
Na gore navedenim putovima obnovljene su postojeće izblijedjele oznake, a na problematičnim dijelovima dodane su i nove oznake, putevi su također očišćeni od grana i niskog raslinja.
Poseban izazov predstavljao je problem uklanjanja velikog drveća koje je palo tijekom nevremena na segmentu planinarskog puta 412.
Pored uklanjanja palog drveća, bilo je potrebno probijanje zakrčenog dijela staze na lokalitetu sječe drveća, raskrižje puteva 412 i 440.

Na akciji su formirane 3 radne skupine, prva koja je krčila put, druga postavljala znakove i posljednja osvježavala markacije.

Na akciji su sudjelovali markacisti: Estrelita Belušić i Lea Bertoša, članovi društva: Patricija Jedrejčić, Goran Kliman, Loredana Špreranda, Stefano Črnjeka, Teo Gubić, Tomislav Erniša, Denija Krivičić, Davor Sironić, Vesna Sironić, Sara Perić Brajković, Darko Hrelja, Mate Zrilić, Doris Velan, Karla Dušman, Manuela Krepčić i Suzi Erniša.

Izvještaj izradio: Goran Kliman, predsjednik PD “Pazinka”
Autori fotografija: Estrelita Belušić, Lea Bertoša, Stefano Črneka i Goran Kliman

 

« od 4 »