Započela Škola planinarskog skijanja, Izvještaj prve ture

I ove je godine, ne temelju iskazanog interesa pod dojmom uspješnosti prošlogodišnje edukacije, pokrenuta Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza ( Program )koju je Planinarsko društvo Pazinka Pazin organiziralo za svoje članove s ambicijama skijaškog planinarenja.
Planirano trajanje ovogodišnje škole je od 15.02.2024. do 15.04.2024. godine, a odvijat će se kroz šest setova teoretski predavanja u prostorijama društva i četiri edukativne ture kroz demonstracije, skupne i individualne praktične vježbe u uvjetima stabilnog snježnog pokrivača, odnosno u kontroliranim uvjetima mirne zone ledenjaka.

Time se s jednakim entuzijazmom, pod vodstvom M.Nikšića ovlaštenog instruktora Hrvatskog planinarskog saveza, nastavlja promocija i razvoj planinarskog skijanja u Istri kao jedne od najkompleksnijih planinarskih aktivnosti koja podrazumijeva izvođenje planinarskih tura i pohoda isključivo na skijama s ciljem planskog stjecanja kvalitetnog iskustva u zasniježenom planinskom okruženju.
Vrlo je izvjesno da, zbog evidentnih klimatskih promjena, planinarsko skijanje može opstati samo u visokogorskim područjima, gdje osim specifičnog okruženja trajnog snijega i leda, hladnoće, izoliranosti, morfologije i naglih promjena vremenskih uvjeta vladaju i ograničenja životnih funkcija čovjeka kroz metaboličke i fiziološke tegobe koje uslijed sniženog atmosferskog tlaka mogu postati ozbiljan životni izazov. U takvim okolnostima planinarsko skijanje sve više zahtjeva akumulirano specijalističko znanje i iskustvo, posebno visoku razinu vladanja naprednim visokogorskim tehnikama, naročito u vještinama snalaženja u karakterističnom ledenjačkom okruženju odnosno u kontroliranom upravljanju rizicima od lavinske opasnosti.

Valja naglasiti da ova specifično kompleksna planinarska aktivnost u okviru rada Planinarskog društva Pazinke već niz godina ima jasno određene smjernice kroz plan i program visokogorskog odsjeka kojima se članstvo značajno potiče na kompetentno organizirano osposobljavanje i usavršavanje s ciljem da napredno planinarstvo postane izvanredno životno iskustvo koje uz pozitivne emocije i individualno zalaganje može dostići vrlo visoku estetsku i društvenu vrijednost.

 

Nakon objavljenog raspisa i provedenog prijemnog postupka konačno je započela s radom nestrpljivo očekivana Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza.

Tako su već 16.02.2024. i 22.02.2024. u prostorijama PD Pazinke u Pazinu, upisani polaznici K. Križmanić, K. Brečević, V. Škof i S. Černjeka, odslušali uvodno a zatim i prva stručna predavanja, a vikend nakon toga apsolvirali i prvu od četiri predviđene edukativne praktične vježbe.

S obzirom na to da je najavljena ciklona na šire područje Istočnih Alpa donijela vrlo obilan snijeg (≈100cm/<24h) i nepovoljne vremenske uvjete uz znatnu lavinsku opasnost (EAWS 4), za prvi izazov primjereno je odabrano skijaško područje Sella Nevea, u planinskoj skupini Kanin, u talijanskoj pokrajini Furlanija-Julijska krajina. U zahtjevnim vremenskim uvjetima, na prostoru Piano del Prevala u sigurnoj zoni Riff. C.Gilberti uspješno su održane sve planirane vježbe postupaka predikcije lavinske opasnosti, pretrage i spašavanja iz lavina, što je svim polaznicima podiglo samopouzdanje i omogućilo razumijevanje nužnosti kontroliranog upravljanja rizika od opasnosti u planinama u zimskim uvjetima.

Dinamika prvog radnog vikenda dopustila je dovoljno vremena i za uštimavanje skijaške opreme, razne terenske improvizacije, demonstraciju osnovnih vještina planinarskog skijanja kao prilagodbu na plan i program daljnjeg osposobljavanja.

Autor teksta: M.Nikšić
Autori fotografija: V.Škof, K.Križmanić, M.Nikšić