Pokazna radionica Visokogorskog odsjeka PD Pazinke

U sklopu pokrenute inicijative podizanja razine naprednih planinarskih kompetencija članova PD Pazinka u organizaciji Visokogorskog odsjeka Planinarskog društva Pazinka, u četvrtak, 16.7.2020. godine , na penjalištu Zarečki krov u Pazinu  uspješno je održana i druga stručna radionica “Rope technique” (RT) kojoj su prisustvovali i polaznici Opće planinarske škole.

S obzirom na prethodnu ova radionica okupila je još više zainteresirani članova našeg društva različitih razina znanja i vještina, ukupno njih petnaest. Iako je nekima od njih ovo bio prvi susret sa sustavnom primjenom čvorova, tehnikama penjanja i osiguravanja u napredovanju, standardiziranom komunikacijom u navezu i spuštanjem po užetu, svi polaznici savladali su primjereno zadane poligone te pomakli svoje osobne granice na siguran i kontroliran način.

Pokazani interes i zadovoljstvo polaznika s iskustvenim i kompetentnim prijenosom znanja motivacija je ovlaštenim mentorima Mladenu Nikšiću i Saši Dobriću da ovu aktivnost planski nastave u mjesečnim ciklusima sve do zimske sezone kada bi započeli sustavnu edukaciju zimskih tehnika u planinarstvu.

Sukladno suvremenom europskom trendu, ovakav mentorski model prijenosa znanja i vještina, potvrdio je fleksibilnije, pristupačnije i individualizirano podizanje sposobnosti upravljanja rizicima u planinama za krajnjeg korisnika. Posebna prednosti ovakvog pristupa edukaciji je ta da izostavlja kompeticiju kroz nametnutu normu već kroz individualizirani instruktorski pristup u izravnom kontaktu svaki polaznik samostalno odabire razinu znanja i vještina do koje je odlučio dostići.

Treća „RT“ radionica može se očekivati krajem mjeseca kolovoza koja će ponuditi više, duže, kompleksnije, zahtjevnije  i zanimljivije poligone i to na nekom drugom primjerenom mjestu u Istri.