Planinarenje Platak-Risnjak-Snježnik-Platak, 19.7.2020.

PLANINARSKO DRUŠTVO PAZINKA PAZIN ORGANIZIRA PLANINARENJE
PLATAK-RISNJAK-SNJEŽNIK-PLATAK 19.7.2020. (nedjelja)
za članove Pd Pazinke
Polazak sa autobusnog kolodvora u Pazinu u 7,00 h
Prijevoz: osobnim automobilima u vlastitoj organizaciji
“Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao“.
Dr. Ivo Horvat
Plan: parkiramo se na parkingu ispred doma Sušak na Platku (1110 m/nv). Formiramo grupu te krećemo preko Cajtiga do Schlosserovog doma te se uspinjemo na Veliki Risnjak (1528 m/nv). Uspon na Veliki Risnjak je kondicijski srednje zahtjevan a tehnički je zahtjevan radi penjanja na vršni dio (penjanje uz pomoć ruku, nije potrebna oprema). Iz Platka do Risnjaka savladava se 570 m nadmorske visine te 6 km puta. Predviđeno vrijeme uspona je 3 sata.
Nakon odmora spuštamo se do Schlosserovog doma do Cajtiga te krećemo preko Rimskih vrata na Snježnik (1505 m/nv) cca 1,5-2 h hoda.
Sa Snježnika se spuštamo na Platak cca 1,5 h hoda (planiran dolazak na Platak je u 17 h).
Zahtjevnost pohoda: ukupno vrijeme hodanja cca 7 h (bez pauza); savladavanje visinske razlike cca 800 m/nv; ukupna duljina staze 15 km.
Staza je kondicijski i djelomično tehnički zahtjevna te se ne preporuča za planinare bez kondicije i planinarskog iskustva.
Oprema: standardna planinarska oprema za sredogorje, rukavice, zaštita od sunca i kiše, čeona lampa, hrana i piće iz ruksaka, važeća planinarska iskaznica te osobni dokumenti.
Ulaz u Nacionalni park Risnjak naplaćuje se 25,00 kn (direktno pružatelju usluga).
U slučaju lošeg vremena izlet će biti odgođen.
Vodiči: Patricija Jedrejčić (0989655760) i Alberto Jedrejčić
Prijave: do 18.7.2020. na telefon vodiča u popodnevnim satima.
Napomena:

Zbog izvanredne situacije uzrokovane COVID 19 virusom a sve u cilju zaštite zdravlja posebno skrećemo pozornost na pridržavanje sljedećih mjera :

– Pratite i primjenjujte mjere, preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Prilikom planinarenja i penjanja pridržavajte se preporučene sigurne udaljenosti. Posebno vodite računa o sigurnosnoj udaljenosti na prostoru kod planinarskih objekata, na grebenima i vrhovima. Ako je na nekom mjestu povećana gužva, pričekajte da se prostor očisti ili potražite neko drugo sigurno mjesto u blizini.

– Izbjegavajte rukovanje, zagrljaje, pijenje iz tuđe boce, jedenje iz zajedničke posude i slične vrste bliskih kontakata.

– U ruksaku ponesite zaštitnu masku i sredstvo za dezinfekciju. Koristite masku za nos i usta ako se zbog prve pomoći trebate približiti osobi na udaljenost manju od preporučene.

– Gdje god je moguće perite ruke, vodite računa o osobnoj higijeni i zdravlju.

Ako niste potpuno zdravi ili ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom, ostanite kod kuće.

Isto tako odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i zahtjevima izleta i da je s njime suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da je član Planinarskog društva Pazinka i HPS-a s uplaćenom članarinom za tekuću godinu, te da pristupa na izlet na vlastitu odgovornost.