Opću planinarsku školu završilo više od 60 polaznika u Pazinu i Puli

Protekle nedjelje (01. lipnja 2014.) su u Planinarskoj kući na Koritima podijeljene diplome za više od 60 polaznika Općih planinarskih škola u Pazinu i Puli, u sklopu proslave Dana planinarskog društva “Glas Istre”, inače najvećeg istarskog planinarskog društva.
Nakon duljeg vremena prva je Opća planinarska škola u Pazinu u organizaciji lokalnog planinarskog društva Pazinka i Stanice planinarskih vodiča Istra, polučila neočekivani odaziv i na kraju je školu završilo čak 43 polaznika. Osim iz Pazina, školu su prošli Kanfanara, Kašelira, Rovinja, Buzeta, Trviža, Tinjana, Gračišća, Motovuna, Cerovlja, Potpićna, Karojbe i Brkača učiti o osnovama planinarenja. Obrađivale su se teme: povijest planinarstva, pripreme i boravak u planini, opasnosti u planini, meteorologija, orijentacija, osnove alpinizma, osnove speleologije, prva pomoć u planini, gorska služba spašavanja, zaštita prirode i još puno toga….
Škola
se je održala u razdoblju od 14. ožujka do 31. svibnja 2014. godine, na način da se teoretski dio nastave održavao jednom tjedno u prostorijama Društvenog centra Veli Jože u Pazinu, a praktični dio dva puta mjesečno terenima Ćićarije i Učke, Grobničkih alpi i Gorskog kotara. Predavači su bili vodiči, članovi GSS-a, speleolozi i iskusni planinari a nedjeljom su izleti s praktičnom primjenom stečenog znanja. Diplome je podijelila koordinatorica škole Patricija Jedrejčić iz PD Pazinke, Vladimirom Fornažarom, predsjednikom društva, te Sašom Kardinarom, pročelnikom Stanice planinarskih vodiča i Vladimirom Rojnićem, predsjednikom IPS-a. Uz diplome, pazinski su školarci odradili i vježbu iz kretanja po stijeni Brajkovog vrha.
Pulskom dijelu školaraca diplome su uručili Ljubiša Ivković, predsjednik PD Glasa Istre, voditelj škole Darko Lukšić te Rojnić.
Među polaznicima posebno su pohvaljeni Moris Žiković, Ljiljana Kragulj, Roberto Vošten i Lia Floranti. Prije uručenja diploma članovi i polaznici škole su prošli stazu od Brguca preko Bresta pod Učkom do Planika do Korita i Brguca.
Uz pohvale svima za završetak škole, održano je polaganje kamena temeljca za nove sanitarije, koje će se graditi nedaleko sadašnje planinarske kuće. U svom govoru Ivković je naglasio kako
je veliku ulogu i doprinos u pribavljanju sredstava Grada Pule i Istarske županije imao Mirsad Neslanović, koji će sudjelovati u novačnom iznosu od 60.000 kuna, dok bi natječajem preko Hrvatskog planinarskog saveza se moglo dobiti oko 20-tak tisuća kuna. Radovi na WC-u se planiraju izvesti do kraja ljeta. Za slijedeću godinu je najavljena priprema dokumentacije za uređenje unutrašnjosti i fasade kućice. – Veoma sam ponosan što smo kao Društvo u našem gradu i županiji prepoznati kao vrlo dobro organizirano i ozbiljno Društvo, što se ne odražava samo kroz pomoć koju su nam pružili, već i u načinu kako nas oni vide, rekao je Ivković.

Javno prinanje dodijeljeno je Aldu Buršiću za obnašanje dužnosti predsjednika PD Glas Istre u periodu od 2009. do 2013. godine, dok je dvojac Tahir Kogej i Davor Kablar pohvaljen za najveći broj dežurstava u planinarskoj kući Korita.

fotografija skupna