Planinarenje Brest pod Žbevnicom – Slavnik, nedjelja, 14. svibnja 2023.

Brest pod Žbevnicom 673m/nv – Žbevnica 1014 m/nv -Kojnik 802 m/nv – Podgorje 203 m/nv – Slavnik 1028 m/nv

Nedjelja, 14. svibnja 2023.

Polazak:  7,00h    autobusna stanica Pazin. Prijevoz osobnim automobilima do Bresta pod Žbevnicom. Pri povratku, od Podgorja do Bresta osiguran je prijevoz autobusom.

Planinarenje započinjemo u Brestu ispod Žbevnice 673 m/nv. Uspinjemo se do vrha Žbevnice 1013 m/nv te po hrptu Žbevnice nastavljamo po travnatim livadama i prekrasnim pogledima sve do Špičastog vrha i Goliča do Kojnika. Od Kojnika se spuštamo u Podgorje te započinjemo uspon na Slavnik. Slavnik je najviši vrh na sjevernom dijelu slovenske Ćićarije. Sa vrha Slavnika pruža se panoramski pogled na Jadransko more, Gorski kotar, Tršćanski zaljev i Veneciju, pa sve do Julijskih Alpi i Dolomita. Na vrhu Slavnika nalazi se planinarski dom Tomova koča.

Opis puta: polazimo sa autobusne stanice u Pazinu i vozimo se do Bresta gdje ostavljamo automobile. Planinarimo od Bresta do Slavnika te se od Slavnika spuštamo do Podgorja gdje će nas čekati autobus i prevesti do Bresta. Povratak u Pazin osobnim automobilima.

Trošak prijevoza (Podgorje – Brest) iznosi 15 eura po osobi

 Karakteristike staze: obzirom da svladavamo ukupnu visinsku razliku od 1098 m staza spada u VR4 (zahtjevna staze); kondicijska zahtjevnost je K2 – umjereno zahtjevno  (6 -7 h hoda); T1 – tehnički nezahtjevna staza.

Oprema: Planinarska oprema za sredogorje;  prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra,  štapovi, kapa,  prva pomoć…

Dokumenti: osobna iskaznica ili putovnica, planinarska i zdravstvena iskaznica.

Hrana i piće: Iz ruksaka

Vodiči: Patricija Jedrejčić i Sonja Levak

Obavezne prijave porukom uz ime i prezime na broj telefona 098 96 55 760 (Patricija) ili 091 610 4622 (Sonja) , do utorka, 9. svibnja 2023.

 

  •  Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.
  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.