Turno skijanje Mala Mojstrovka

Štoria: Zbog pomicanja datuma dogovorene ture u Austriji, u svima je počela tinjati lagana kriza te tražimo idealno mjesto gdje naći dozu adrenalina.
S obzirom na nadolazeću ciklonu, i umjerenu lavinsku opasnost odluka pada na light & fast turu u dobro poznatim Julicama; na Malu Mojstrovku.


Mojstrovka je manji greben u sastavu glavnog grebena Julijskih Alpa. Mojstrovka na sjeveroistočnom dijelu grebena ima tri vrha: Zadnja Mojstrovka (2354 m), Velika Mojstrovka (2366 m) i Mala Mojstrovka (2332 m), iza koje se nastavlja manji vrh Šitna glava (2087 m).

U nedjelju, 30. travnja u 4 ujutro Nikša i ja sastali smo se s Kikom i Klimijem standardno u Bonacima, nakrcali Klimijevu „folciku“ i pravac Vršić.
Na parking stižemo oko 7:30, brzo se spremamo, obavljamo provjeru LPP-a i u 8 krećemo na uspon. Prvih stotinjak metara nmv. napredujemo na skijama, međutim zbog visokih temperatura i konfiguracije terena zaključujemo da ćemo biti brži u koliko nastavimo pješke. Skije stavljamo na ruksake i nastavljamo prtiti prema prijevoju Vratca. Propadanje kroz mokar snijeg i prtine od prethodnih planinara uvelike su nam otežale pristup. Zbog visokih temperatura lavinska opasnost do nedavno bila je znatna, što se i dalo vidjeti. Lavine mokrog snijega od prethodnih dana bile su dovoljan podsjetnik da budemo brzi i oprezni prilikom napredovanja u usponu i silasku.

Dolaskom na Grebenec i nakon procjene uvjeta i dalje napredujemo sa skijama na ruksaku. Dubokim propadanjima nastavljamo dalje sve do samog vrha Male Mojstrovke na koju stižemo oko 10 sati.
Sukladno prognozi, crni oblaci nošeni jakim vjetrom „ugasili“ su nam sunce te smo se brzo pripremili i krenuli sa spustom.

Prvih nekoliko stotina metara uživamo skijajući po proljetnom firnu, međutim smanjenjem nadmorske visine snijeg postaje sve teži i zahtjevniji. Dolazimo do dobro poznate klekovine prije koje ponovo skidamo skije i hodamo do Vratca gdje radimo kratku pauzu i spremamo se opet za spust. S obzirom na to da se krećemo u užem kuloaru po rizičnijim uvjetima skijamo jedan po jedan te pauze radimo isključivo radi kratkih predaha i procjene odabira pravca spusta.
Da je lavinska opasnost možda veća od umjerene shvatili smo u trenutku kad se ispod Nikše odvojio komad snježnog prekrivača uz neugodan zvuk pucanja. Bio je to dodatni motiv da se što brže na siguran način spustimo u dolinu što uspijevamo i oko podne već spremamo skije i planiramo okrjepu u dragoj nam Koči na Gozdu.
Kako to inače biva, uslijedila je analiza ture i naravno smjernice za sljedeću.

Područje: Julijske Alpe

Polazište: Prijevoj Vršič

Vrijeme: 30.travanj.2023

Cilj: Mala Mojstrovka

Duljina: 4,6 km

Visinska razlika: 700m uspona / silaska

Sudionici: Kristina Bartolić, Mladen Nikšić, Goran Kliman i Damir Blažević

Autor teksta: Damir Blažević

Autor slika: Kristina Bartolić, Mladen Nikšić, Goran Kliman i Damir Blažević

GPX preuzimanje: Mala mojstrovka Planinarsko skijanje

 

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

MM   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description