Planinarski izlet Monte Santo di Lussari – Cima del Cacciatore ( 2071 mnv) 11.09.2022.

 Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobusna stanica Pazin u nedjelju 11.09.2022. u  05,00 h.

Polazak iz Pazina u 05,10 h

Prijevoz:  autobus od 19 osoba

Voditelji  izleta: glavni vodič Igor Gržinić, pomoćni vodič Loredana Šperanda

Prijave: do  06.09.2022. ili do popunjenja kvote (19 osoba)  na tel. 0989835509 Igor ili tel. 0919507501 Loredana

 Opis izleta:

Autobusom idemo do Camporosso 3-4h vožnje. Iz Camporossa ( 850 mnv ) starom hodočasničkom stazom idemo do Monte Santo di Lussari ( 1750 mnv ). Vrijeme hoda cca 3 h. ( ovaj uspon moguće je preći i sa žičarom ).

Monte Santo di Lussari staro je hodočasničko mjesto, pitoreskno ( krasi božićne čestitke UNICEFa), poznato po svojim prekrasnim vidicima i skijalištem tokom zime.

Nakon malog odmora u Monte di Lussari nastavljamo stazom 613 i  usponom do Cima del Cacciatore ( 2071 mnv ). Vrijeme hoda do vrha i povratak do Monte Lussari je cca 3 h.

U prvom dijelu staza je polegnuta i prolazi kroz šumu, zatim izlazimo na sipar  i umjerenim usponom dolazim do ispod vrha. Zadnji dio uspona pred sam vrh je strm, prolazi kroz kamin i osiguran je sajlom koja omogućava siguran i lakši uspon do vrha.

Sa vrha Cime pružaju se jedni od najljepših vidika na Sellu Neveu, Montaž, Mangart i veći dio Julijskih Alpi. Silazak iz Monte di Lussari do autobusa u Camporossu predviđen je žičarom.

Staza je duga cca 11 km. Savladavamo ukupnu visinsku razliku od 1200 m i previđeno vrijeme hoda je 6-7 h. U povratku u Monte Lussari, po vlastitom izboru,  moguć je ručak u mnogobrojnim restoranima i planinarskom domu.

Povratak u Pazin predviđen je u kasnim večernjim satima.

Kondicijska zahtjevnost staza;   K-2  umjereno zahtjevno

Tehnička zahtjevnost staza;       T -2 umjereno zahtjevno

Oprema: Planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, sunca i vjetra, visoke planinarske gojzerice, štapovi, kapa.

Dokumenti: osobna iskaznica ili putovnica,  planinarska i zdravstvena iskaznica

Hrana i piće: iz ruksaka uz mogućnost ručka u Monte Santo di Lussari prilikom povratka.

Cijena prijevoza iznosi 350 kn.  Cijena žičare pri spustu 12 eur

Napomena:

 Svaki sudionik pristupa izletu na vlastitu odgovornost i mora imati plaćenu članarinu HPS-a.

  • Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta prema uvjetima na terenu.
  • Tijekom izleta sudionik treba: Skrbiti o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih planinara; Postupati prema uputama glavnog vodiča; Ponašati se u skladu s načelima planinarske etike; Čuvati ugled planinarske udruge; Biti odgovoran glavnom vodiču.
  • Svaki sudionik svojim pristupanjem izletu potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da ima plaćenu članarinu Društvu, kao i da će se pridržavati plana izleta, uputa i odluka glavnog vodiča.
  • Glavni vodič ne snosi odgovornost za osobu koja se samovoljno udalji od vođene skupine, bez njegova znanja ili protivno njegovoj uputi.